Tak to vidí svět: České volby ovládl protestní miliardář

12.10.2014 10:34

Za triumf ministra financí, miliardáře Andreje Babiše označují zahraniční tiskové agentury úspěch, jaký si připsalo v obecních volbách hnutí ANO. Agentury přitom toto uskupení charakterizují také jako protestní nebo miliardářské. Stín na volby ale podle agentur zároveň vrhly zprávy o údajném kupčení s hlasy.

Tak to vidí svět: České volby ovládl protestní miliardář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tak tedy na zdraví

Babišovo ANO dobylo "dosavadní baštu konzervativců", jakou je Praha, všímá si rakouská agentura APA. Naděje na vítězství si přitom podle ní dělala pravicová TOP 09 bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Těžké porážky tato strana utrpěla i v dalších velkých městech a v některých případech se musela strachovat, aby se vůbec do zastupitelstev dostala, píše APA. "Ani ODS, která výraznější úspěch zaznamenala jen v Plzni, se nepodařilo dostat se z krize," dodala APA.

Agentury si všímají Schwarzenbergovy reakce na zisky ANO v obecních i senátních volbách. Hnutí označil za stranu vůdcovského typu, což Babiš posléze odmítl.

Policie vyšetřuje kupčení s hlasy

Německá agentura DPA v souvislosti s úspěchem ANO připomíná, že toto "liberálně orientované protestní hnutí velkopodnikatele a mediálního vlastníka Babiše" vzniklo teprve před třemi lety. "Miliardářská strana ANO by také mohla poprvé uspět i ve volbách do horní parlamentní komory v Praze," připomíná DPA.

Po prvním kole hlasování do Senátu má současná vládní koalice velké šance udržet si většinu v horní komoře parlamentu, zhodnotila výsledky senátních voleb agentura AP.

"Výsledky sobotních voleb zůstaly ve stínu informací o kupování hlasů. Policie vyšetřuje mnoho takových případů," shoduje se DPA a polská PAP.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…