Takhle dobře se má Mirek Topolánek, píší noviny

18.11.2013 6:46

Deník MF Dnes v pondělním vydání píše o tom, čím se živí bývalí čeští předsedové vlád. Někteří z nich si založili vlastní podnikání, ve kterém mohou využít své kontakty nabyté ve vysoké politice. Někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se věnuje ekonomickému poradenství. Jeho "kolega" z ODS Mirek Topolánek prý dělá obchody za miliardy.

Takhle dobře se má Mirek Topolánek, píší noviny
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Strana LEV 21 expremiéra Jiřího Paroubka ve volbách naprosto pohořela, politik si tak musel najít jiný způsob, jak uživit sebe i svou rodinu. Stal se proto živnostníkem - ekonomickým poradcem. Klientů má prý hned několik, podrobnosti ale prozrazovat nechce, bojí se, že by mu to pokazilo obchody.

"Je také otázka, jestli je vůbec nutné, aby to veřejnost věděla, když bývalým premiérům nenabídne žádný servis po odchodu z funkce. Pak nemá veřejnost co kušnit," řekl MF Dnes Paroubek poněkud zhrzeně.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Topolánek rozjel obchody ve velkém

Expředseda ODS Mirek Topolánek není žádný troškař, podle deníku vtrhl do byznysu jako žralok. Ostravské společnosti VAE Controls, která dodává technologie pro petrochemii, energetiku a vodárenství, prý pomohl loni jako generální ředitel zdvojnásobit tržby na 1,2 miliard korun. Po příchodu Topolánka také firma získala velké státní zakázky. Kromě toho stojí v čele Teplárenského sdružení.

Stejně jako Paroubek ale není na toto téma příliš sdílný, ani Topolánek nechce o svých podnikatelských aktivitách mluvit. "Tak to voláte úplně špatně," odrazil prý telefonický dotaz na jeho roli v realitním fondu investiční skupiny ECPI.

Podle informací MF Dnes zasedá Topolánek v expertním týmu celé skupiny. Té radí například bývalý generální ředitel společnosti ČEZ Jaroslav Míl nebo bývalý šéf českého Siemensu Pavel Kafka, který byl prý před rokem 1989 spolupracovníkem StB a rozvědčíkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…