Takové jako Zeman a Babiš jsem zažil a už je tu nechci, stýská si zpěvák Olda Říha. Ouzko je mu i z chování spoluobčanů

04.11.2016 20:10

Zpěvák a lídr kapely Katapult Olda Říha zhodnotil v rozhovoru pro server Aktuálně.cz českou politiku. Spočítal to prezidentovi Miloši Zemanovi a ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Konstatoval také, že peníze nejsou všechno, štěstí vám nepřinesou, ačkoli kapitalismus stojí na penězích, které do značné míry leccos řídí. Došlo i na migrační krizi.

Takové jako Zeman a Babiš jsem zažil a už je tu nechci, stýská si zpěvák Olda Říha. Ouzko je mu i z chování spoluobčanů
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

„Můj prezident není můj prezident, můj ministr financí není můj ministr financí. Takové lidi už jsem zažil a nechci je tu mít znovu. Snažím se z toho vykecávat, vyzpívávat a nakonec možná i vykatapultovat, aby mi zůstala naděje,“ řekl 68letý zpěvák. V jednom ze singlů zpívá „máme všeho dost“ a to si lidi mohou vyložit všelijak. Můžou si říct, že mají dost Zemana nebo dost Babiše, nebo dost tunelování nebo dost lží. Stejně tak to ale může znamenat, že lidé mají všeho dostatek a vlastně se mají dobře.

Vedle toho ho tíží tlak dnešní doby. Za komunistů kapela musela čelit tlaku propagandy, zatímco dnes se musí držet kapitalistického diktátu peněz. Dostatek peněz podle hudebníka štěstí člověku nepřinese. „Štěstí zažijete ve chvíli, kdy věříte svému prezidentovi. Věříte svojí vládě, která vám jde příkladem a motivuje vás, abyste měl svědomí, hrdost, čest. To jsou pojmy, které lidé ztratili,“ posteskl si.

Celý rozhovor najdete zde

Na České republice se mu nelíbí, jak se lidé snaží vymyslet, kterou cestou obejít jaký zákon. Ten, kdo zákon dodržuje je dnes za pitomce. Říha je z toho frustrovaný a tuto frustraci se snaží vyzpívat. Víc proti tomu udělat nemůže. Češi, Moravané a Slezané jsou podle jeho názoru nešťastní a projevuje se to tím, že jsou k sobě navzájem zlí.

Společnost je rozpolcená i kvůli uprchlíkům – a tady je Olda Říha také rozkolísaný. „V případě uprchlíků jsem rozpolcen stejně jako celá společnost. Pokud bych měl říci svůj soukromý názor, tak bych se celou krizi snažil strašně zjednodušit. Uprchlíky je třeba přijímat, ale zároveň je třeba je kontrolovat. Stejně jako tomu bylo, když prchali Čechoslováci pryč z totality. Je třeba lidem pomáhat, ale na druhou stranu to tito lidé nesmí brát jako jistotu. Proto mě štve, že si stěžují. Lidem je třeba pomáhat, ale nesmíte potom dostat nůž do zad,“ shrnul svůj pohled zpěvák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…