Takové obyčejné předvolební dopoledne v Plzni. Příběhem se neustále prolíná bájný „kmotr“ ze slavných časů ODS Jurečko

09.09.2018 16:35

Start předvolební kampaně pro média byl v Plzni poměrně hektický. Hned tři tiskovky v jednom dopoledni jsou i na krajské město příliš. Zda účelem bylo „vysát“ protivníkovi těch několik novinářů, nebo naopak pozvat jen „ty své“, těžko soudit. Každopádně začátek to byl kolosální ve všech ohledech.

Takové obyčejné předvolební dopoledne v Plzni. Příběhem se neustále prolíná bájný „kmotr“ ze slavných časů ODS Jurečko
Foto: Václav Fiala
Popisek: Předvolební billboard PRO Plzeň

Jednou z prvních bylo sdružení PRO Plzeň. Partu lidí, která se podle svých slov dala dohromady hlavně kvůli sportování, tvoří řada „odpadlíků“ z ODS.

Příliš ambiciózní odpadlíci…

Na to ostatně upozornil i jeden z „kmotrů“ této strany v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, Roman Jurečko. Poměrně nesourodá skupinka lidí, která by ráda na magistrátu města viděla poprvé v historii ženu – samozřejmě ze svých řad, Irenu Vítovcovou, která mj. zaujala několik přítomných novinářů tvrzením boje proti bezdomovcům osvětlením Borského parku v blízkosti známé plzeňské věznice – „hvězdy“. Partička se sešla „na stojáka“ přímo pod svými billboardy umístěnými na nemovitostech, které má údajně stále ještě vlastnit další bývalá šedá eminence ODS, velkopodnikatel Petr Štrunc. Lepší ukázka svého napojení na penězovod být snad ani nemohla. Jaképak podprahové vnímání.

O možné koalici a případných předvolebních a hlavně povolebních námluvách si zájemci o informace také mohou nechat zdát. Podle slov místostarosty prvního, největšího plzeňského obvodu, kandidujícího na post starosty, člena uskupení PRO Plzeň Jiřího Uhlíka, je „předčasné hovořit o porcování medvěda“, které se rozběhne bezprostředně po skončení voleb.

Okamurovci…

V jednom z nejluxusnějších plzeňských hotelů – Golden fish na Borech se zase v odpoledních hodinách sešla SPD, aby poinformovala opět několik novinářů. Údajně nejdříve chtěli organizátoři uspořádat „tiskovku“ v sobotu, načež jim bylo z novinářské obce neformálně sděleno, že by tam pravděpodobně byli sami. Bez médií. A tak se tedy sešli v zařízení, ve kterém snad ještě donedávna, jak se po krajské metropoli šušká, měl zásadní vliv velký zákulisní hráč Jurečko. Nutno podotknout, že při návštěvě kraje využívá pohostinnost hotelu rovněž hlava státu.

Poslankyně Jana Levová, kandidující na primátorku, byla v zorném úhlu pracovníků Mladé fronty, a to kvůli předvolební příloze, za kterou strana určitě utrousí nějaký peníz. Na dotaz, jak se zchátralými městskými lázněmi, které jsou jedním z nehezkých „vředů“ městského centra, odpověděla vyhýbavě. O vyvlastnění, o kterém prezident Zeman poměrně často hovořil v případě chátrajících památek nacházejících se v soukromých rukou, kde majitelé nereagují, se nezmínila. Italský majitel tohoto historického objektu, který byl pýchou mocnářské a následně prvorepublikové Plzně a ke kterému má řada místních poměrně niterný vztah, neboť se v něm jako děti učila – včetně autora tohoto článku – plavat, tedy může být v klidu. Vládnoucí ČSSD ani ODS se s ním vyjma občasné korespondence a možná že i „tytyty“ nějak příliš nehandrkovala.

Ale zpět k tiskovce SPD. Na druhé straně, přítomnost senátního kandidáta, několika lidí z regionu a svižnost akce některé novináře snad i příjemně překvapila.

Jako jeden muž

Jak stručná byla SPD, pravým opakem bylo hnutí ANO. Na brífink se dostavilo několik desítek kandidátů, a kdyby každý z nich promluvil obsáhle tak jako první řečníci, hovořilo by se jistě – ovšem bez novinářů – dodnes. Už teprve v pořadí druhého řečníka pak začal „krotit“ kandidát na primátora a moderátor akce Roman Zarzycký. Absence kontaktu s médii především u regionálních členů a lídrů se projevila tím, že byli nabyti informacemi, které nutkavě potřebovali ventilovat. Bohužel z časových důvodů byla nejmenší šance – a pravda jistě je, že poslouchat obdobná témata poněkolikáté, byť jde o zajímavé věci z praxe, je poněkud únavné. Vodu rozčísla kandidátka na senátorku na Rokycansku a severním Plzeňsku Lucie Groene, která krátce pohovořila o staronovém, stále se vracejícím problému exekucí v jejím potenciálním obvodu a poté upozornila na nebezpečí útlumu rokycanské nemocnice.

Zarzycký pak na dotaz ParlamentníchListů.cz k volebnímu „patu“ v Plzni, kdy již několikrát vyhrálo ANO, ale fakticky nejúspěšnějším se stal někdo jiný, uvedl: „Minulý výsledek volby primátora byl devalvován… Bylo to třikrát, když už počítáme i krajské volby, a myslím, že už to stačilo. Tedy do třetice a dost. Doufám, že nebudeme vyšachováni, jako tomu bylo v roce 2014 a 2016,“ promluvil temně a možná trochu zmírnil obavy některých občanů města, že „už je zase všechno domluveno a kapříci si přece svůj rybníček Bahňáček nevypustí“.

Doprava doprava

TOP 09, která začala s tiskovkou hned ráno, překvapila mnohá média místem konání – areálem bývalého trolejbusového depa, zvaného DEPO, které má mimochodem v pronájmu od magistrátu šéf Nadace Plzeň sobě Roman Jurečko. Pokud se vám zdá, že jste toto jméno již v článku viděli, máte pravdu. Potřetí. Roman Jurečko je prostě všude a nezničitelný.

V „modrém domě“, který ale modrý vizuálně samozřejmě není, uspořádala tiskovou konferenci ODS. Současný náměstek primátora, bývalý primátor a současný poslanec Martin Baxa, který by se rád viděl opět v primátorském křesle, s dikcí v hlase, kde se nezapře pedagog, mj. uvedl, že „… v době, kdy byla těžká ekonomická krize, jsme dokázali uskutečnit řadu investičních i rozvojových projektů. Z toho důvodu jsme mohli zcela zodpovědně říci, že Plzeň je jiná. V době, kdy se ODS nacházela na nejnižší úrovni svých volebních preferencí, jsme nabídli občanům nejen ambiciózní volební program, ale také jasně uskutečněné a splněné sliby…,“ konstatoval Baxa, který vidí v západočeské metropoli další sukces své strany. „Heslo ‚Věříme v Plzeň‘ je naše bytostní vyjádření lásky k našemu městu,“ uvedl poněkud pateticky.

Nikdy!!

„Nikdy nepůjdeme do koalice s extremistickými nebo populistickými stranami, jako jsou komunistická strana nebo SPD Tomia Okamury,“ vymezil se jednoznačně Baxa. „V povolebních vyjednáváních půjde nyní o jasnou shodu… Když se dříve programy lišily v důrazech na jiná témata, tak nyní se objevily body naprosto nebývalé, se kterými nejsme absolutně ztotožněni a jednoznačně je odmítáme. To jsou návrhy, jako je MHD zdarma, což je věc, na kterou ODS nikdy nepřistoupí. Totéž jsou návrhy na odpady zdarma. Prostě položky, které znamenají zásah do rozpočtu města v řádech stovek milionů korun.“ Baxa pak ještě krátce zhodnotil současnou poměrně vyhrocenou situaci: „Nikdy jsem nezažil takovou populistickou volební kampaň, která se objevila v těchto volbách. Kandidát jednoho hnutí se chlubí, že bude telefonovat do Prahy a tam ty problémy vyřeší. Jestli chcete MHD zdarma, není se o čem bavit,“ zopakoval na adresu některých hnutí poslanec.

Zda tato různá hnutí, vesměs naplněná bývalými členy, mají „pobrat“ ty voliče, kteří nechtějí přímo volit ODS, ale pravici, je velká spekulace, která se ale řadě Plzeňanů líbí. Stejně jako tvrzení „Richelieho ODS“, Jurečka, že je to msta zneuznaných a odmítnutých bývalých ódéesáků…

Předvolební plakát ODS. Foto: Václav Fiala
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…