Takový je Tomio. Okamurův bratr se rozpovídal

21.11.2013 10:47

Nový politický fenomén Tomio Okamury představuje magazín Reflex ze skutečně neobvyklého světla. Přináší rozhovor s jeho bratrem Osamu Okamurou, architektem a vysokoškolským pedagogem, který bez zábran hovoří o tom, jaký předseda hnutí Úsvit je. Označuje jej za pragmatika, který stále přemýšlí o cestě k dosažení svých cílů. Na druhou stranu však připouští, že i jeho nyní oslovuje řada lidí, kteří Tomiovi fandí. A často jsou to intelektuálové.

Takový je Tomio. Okamurův bratr se rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Bratr Tomia Okamury zavzpomínal, že v rodině jejich moravské maminky dědeček pracoval v aparátu Československé strany lidové. Za komunismu pak prý rodina udržovala kontakty s některými disidentskými rodinami, sama však aktivně nevystupovala. Kromě toho, že všichni tři bratři Okamurové chodili do ilegálního skauta.

Když se jeho bratr Tomio rozhodl vstoupit do politiky, příliš jej to prý nepřekvapilo. „On už dávno chodil lobbovat do Parlamentu jako zástupce Asociace cestovních kanceláří a do toho prostředí přirozeně vplul,“ říká.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přiznává, že jeho bratr má „drajv“. „Dá se říci, že je trochu jako buldozer. Když si něco usmyslí, jde za tím,“ říká. Pak však připouští, že v politice jde často o nalezení shody, a není to one man show. „V tomto smyslu se asi ještě vyvíjí. Je patrné, že tady má stále handicap,“ uznává.

V rodině jsou prý zvyklí na to, že mají různé politické názory. „Pamatuji si, že když bratr ještě podnikal, volil ODS. Později, za Paroubka, když měl na starosti cestovní ruch, dokonce snad i sociální demokracii,“ vzpomíná bratr novopečeného poslance. On sám prý obvykle volil některé z liberálních uskupení, v poslední době přilnul k Zeleným. „To je ten těžký osud nás intelektuálů,“ směje se vystudovaný architekt. A katolicky vychovaná maminka prý vždy volila lidovce.   

O svém bratrovi dále říká, že je poměrně značný pragmatik. Vždycky prý přemýšlí hlavně o tom, jak dosáhnout svých cílů. I proto prý do svého hnutí Úsvit pozval bývalého předsedu Věcí veřejných Víta Bártu. „Coby začátečník chtěl mít v týmu osobnost, jež si tím prošla. I když nakonec uznal, že ve výsledku s výkonem pana Bárty nebyl moc spokojen,“ říká Osamu Okamura.

Jeho samotného často zastavují lidé, kteří mu říkají, jak jeho bratrovi fandí. A jedná se prý často dokonce o lidi z akademické sféry. „Zpravidla to jsou lidé z okruhu levicově orientovaných intelektuálů, kteří mají problém s funkcí dnešní liberální demokracie,“ líčí. Jeho bratra prý vnímají jako fenomén, který se dokáže strefovat do nešvarů současnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…