Takto muslimové ve Velké Británii zacházejí s odpadlíky. Opravdu nic hezkého

10.10.2016 21:13

Muslimská komunita ve Velké Británii se prý potýká s narůstajícím počtem případů, kdy její členové opouštějí islám. Mnozí z nich se však podle zakladatelky Rady exmuslimů Maryam Namazie stávají pro své rozhodnutí terčem psychického i fyzického týrání.

Takto muslimové ve Velké Británii zacházejí s odpadlíky. Opravdu nic hezkého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

„Tisíce bývalých muslimů žijí ve strachu z pomsty a další se vůbec obávají ke svému rozhodnutí veřejně přiznat. Aktuálně čelí muslimská komunita tsunami ateismu a exmuslimové se cítí velmi ohroženi. Právě proto je zapotřebí udělat vše proto, aby nalezli podporu a bezpečí,“ říká padesátiletá aktivistka v rozhovoru pro deník Independent, která rovněž vystoupila v dokumentu televize ITV, jenž se zabývá osudy britských exmuslimů.

Podle Namazie existuje „velký počet bezejmenných lidí, kteří se potýkají po opuštění islámu se zneužíváním a diskriminací a nikdo o jejich trápení přitom neví“. „Čelí obrovské ostrakizaci a izolaci ze strany muslimských komunit. Jsou velmi často umlčováni nebo žijí dvojím životem. Navenek se stále chovají jako muslimové, nosí na obličeji závoj a pravidelně navštěvují mešity. Přitom už jsou dávno ateisté a islámu dali vale,“ tvrdí v Íránu narozená žena.

Velmi ožehavé jsou zejména případy konvertitů, kteří stále žijí ve zcela muslimské rodině. „Taková situace je pro ně tady ve Velké Británii značnou výzvou. Jakoukoli kritikou na toto téma čelíte obvinění z rasismu. My jsme přitom menšina žijící uvnitř menšiny a máme právo mluvit a žít své životy tak jako kdokoli jiný,“ konstatuje Namazie v dokumentu ITV, jenž bude vysílán 13. října s tím, že tuto problematiku ona osobně považuje za „časovanou bombu“.

„Tyto problémy nejsou příliš vidět, ale brzy může tato časovaná bomba explodovat. Musíme exmuslimy více podporovat,“ cituje Independent a uvádí, že chystaný dokument odhaluje rizika sebevražd, sebepoškozování, ale i fyzické a psychické týrání ze strany rodinných příslušníků exmuslimů. „V dokumentu promlouvá exmuslim Sadia, jehož bratr spáchal sebevraždu, protože se cítil ze strany muslimské komunity nepochopený a zostouzený celý svůj život.“

„Když opustíte islám, všichni muslimové napadají vaši inteligenci a označují vaše rozhodnutí za hloupé. Nejenom že si připadáte nečistý, ale také ztrácíte své dosavadní postavení. Měli bychom také dát veřejně najevo, že mnoho náboženských vůdců působících ve Velké Británii nejsou reprezentanty zdejší muslimské komunity. Ve skutečnosti zastupují islamistické hnutí, jež nabádá k ještě větší diskriminaci exmuslimů,“ tvrdí zakladatelka Rady exmuslimů ve Velké Británii, jež v zemi působí od roku 2007.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …