Takto se Respekt raduje z výsledku voleb: Tábor pravdy a lásky žije

14.01.2013 10:13

První přímá volba prezidenta v historii České republiky ukázala několik překvapivých skutečností. Nejdůležitější je podle komentáře časopisu Respekt jedna věc: volba ukázala Česko v podstatně lepších odstínech, než jak jsme si sami namlouvali. A v neposlední řadě přinesla velký zájem o politiku, který čekal málokdo.

Takto se Respekt raduje z výsledku voleb: Tábor pravdy a lásky žije
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Volba například ukázala, jak velké oblibě se těší vítěz prvního kola Miloš Zeman (SPOZ). Nic na tom nezměnil ani jeho desetiletý exil na Vysočině, ani drtivé portfolio z jeho premiérských časů v letech 1998-2002, kdy se podle Respektu začalo vytvářet korupční prostředí.

Dále prý volba ukázala, že Češi jsou citliví na prospěchářské členství v komunistické straně, které se vymstilo Janu Fischerovi. Tomu nepomohla ani jeho omluva a deklarovaný distanc od všech politických stran. Do druhého kola se neprobojoval.

Také se ve velkém ukázala síla nových médií, Facebooku, Twitteru a dalších sociálních sítí, které pravděpodobně stojí za brilantním finišem Karla Schwarzenberga (TOP 09). Tím prý také paradoxně padá tvrzení Václava Klause, že nového prezidenta vyberou média. "Média v Klausově podání jsou  myšlena jako malá skupinka šéfredaktorů. Naopak média, která tady možná rozhodují, jsou atomizovaným světem, kde nikdo nemá monopol na informace," stojí v komentáři Respektu.

Překvapivý úspěch knížete

Nečekaný Schwarzenbergův úspěch prý na první pohled nedává logiku. Podílí se na nepopulární vládě, je předsedou strany prosazující tvrdé ekonomické reformy. V neposlední řadě je katolík a šlechtic, což se v naší republice za příliš velké plus nepovažovalo.

"Celou kampaň proto také vypadal na outsidera bez šance na úspěch. Nakonec to dopadlo jinak. Schwarzenbergovi evidentně pomohla dobrá kampaň, jeho charisma a životní příběh v kombinaci, kterou tady po smrti Havla nikdo jiný z politiků neumí nabídnout. Obrovský a nečekaný úspěch Schwarzenberga je dokladem, že pověstný tábor lásky a pravdy je stále počitatelným proudem české společnosti," píše Respekt.

Kdo zvítězí v druhém kole a usedne na dalších pět let na prezidentském křesle je prý těžké odhadnout. Oba kandidáti budou muset mobilizovat všechny své potenciální voliče. "Už od sobotního večera se na Facebooku rozjížděly debaty, že volby mezi 'Lukoilem a Kalouskem' je lepší se vůbec nezúčastnit," píše komentátor.

Nemilá situace pro ČSSD

Dají se ale předpokládat důsledky, ať už vyhraje Schwarzenberg nebo Zeman. Tak jako tak budou mít volby vliv na českou politickou scénu. Nejvíce se souboj těchto dvou kandidátů dotýká sociální demokracie. Kníže jako prezident by byl čitelným a snad i akceptovatelným partnerem. Ale podpořit jej ve chvíli, kdy zase chtějí poslanci ČSSD shazovat vládu, by stranu přivedlo k rozvratu.

Proto se strana Bohuslava Sobotky vyjádřila opatrně, když vyzvala ke "zvážení podpory" Zemana.

"Sám Sobotka nejlépe ví, jaká je to past. Zeman je ješitný, pomstychtivý muž (nic ve zlém) a se sociální demokracií má nevyřízené účty. Pokud Klaus jednu vládu ODS pomohl svrhnout a druhou teď drží pod krkem, dá se čekat, že Zeman by udělal něco podobného," uzavírá komentář časopis Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…