Takto se jedná s Číňany podle Pavla Šafra. Stoupenci prezidenta prý užasnou

24.03.2016 22:07

Českou republiku čeká historický okamžik. Do země v srdci Evropy zavítá poprvé v její historii čínský prezident Si Ťin-pching. Po Praze visí čínské vlajky a nápisy v čínštině, kde se můžeme dočíst, že všichni občané Česka vítají prezidenta Číny. Server Pavla Šafra přináší pro srovnání pár informací z návštěvy německého prezidenta Joachima Gaucka v Číně.

Takto se jedná s Číňany podle Pavla Šafra. Stoupenci prezidenta prý užasnou
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

„Dvacátého března, tedy v den příletu spolkového prezidenta do Číny, ve zprávách veřejnoprávní televize ARD Tagesschau zaznělo, že „se Gauck chce bavit i o situaci pronásledovaných občanskoprávních aktivistů. Je mimo jiné doprovázen zmocněnkyní pro lidská práva Spolkové vlády Koflerovou.“ Komentátor dále uvedl, že „Berlín sleduje s obavami přibývající represe v Číně. Čínský prezident Si Ťin-pching se právě nechal v médiích propagandisticky oslavovat, přitom se za jeho vlády zpřísnila cenzura a kontrola internetu. Na jednu stranu slibuje více právního státu, na straně druhé jsou kritičtí novináři, občanští aktivisté či jejich právníci zastrašováni nebo rovnou zatýkáni,“ můžeme se dočíst na serveru.

Stojí za pozornost, že čínská strana zahájila státní návštěvu až 21. března. Předchozí den totiž někdejší německý bojovník proti komunistické moci ve východním Německu Joachim Gauck věnoval například sekáním s aktivisty bojujícími za lidská práva a komunistická vláda se chtěla vyhnout možným konfliktům. Německo je totiž pro Čínu důležitým obchodním partnerem. Svědčí o tom mimo jiné i fakt, že německá kancléřka Angela Merkelová se chystá už na svou celkově desátou návštěvu této země v pozici německé kancléřky.

Celý komentář naleznete zde.

Stejně tak platí, že je Čína důležitým partnerem pro Německo. Je si toho vědom i prezident Gauck, který během cesty dával najevo, že chce řešit otázky, které oba národy spojují, ale i ty, v nichž se jejich pohledy rozcházejí.

„Čínští aparátčíci samozřejmě znají Gauckovy spisy, jako např. Černou knihu komunismu z r. 1999, kde se ptá, proč „se po deseti letech od zhroucení komunismu stále ještě přeme o jeho lidumilství“? Nacismus a komunismus představují ve 20. století tak obrovské vychýlení od přijatelné normy, a jejich negativní dopad tak stojí mimo jakoukoliv diskusi. Stalinovy masové vraždy Číňanům evokují Mao Ce-tunga. Vypořádání se s minulostí je však za současného šéfa strany Si Ťin-pchinga nežádoucí. Šéf strany a zároveň čínský prezident to považuje za „historický nihilizmus“ a vidí v něm příčinu rozpadu Sovětského svazu a pádu jeho ideologie,“ pokračuje server.

Německý prezident Gauck však byl i přesto do země pozván a čínští komunisté s ním diskutovali. Gauck jim ukázal, že své partnery respektuje, ale nehodlá se před nimi hrbit. Ostatní evropští politici prý k témuž zřejmě nemají dost odvahy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…