Takže ta vaše „tvrdá data“, pane Rakušane. Bobošíková prozkoumala statistiky kriminality Ukrajinců

15.08.2023 23:02 | Monitoring

Za Fialovy vlády vzrostla loni nelegální migrace o 161 % a počet nelegálních migrantů, kteří Českou republikou projížděli, vzrostl o 1600 %. Nejvíce přestupků se přitom dopouštějí Ukrajinci. Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno upozornila, co se dozvěděla z oficiální zprávy ministerstva vnitra.

Takže ta vaše „tvrdá data“, pane Rakušane. Bobošíková prozkoumala statistiky kriminality Ukrajinců
Foto: Archiv Jany Bobošíkové
Popisek: Jana Bobošíková

„Vedle otevřené náruče a peněženky občanů České republiky působí jako naprostá rána pod pás informace o tom, že na Ukrajině je v současné době taková korupce, že si vojenští komisaři v západní Evropě stavějí víly a kupují drahá auta. Má to být z úplatků, které posbírali od ukrajinských mužů za to, že nebyli posláni na frontu a mohli uprchnout do zahraničí,“ uvádí moderátorka Bobošíková, která si klade otázku zda Ukrajinci skutečně chtějí bojovat za politiku svého prezidenta.

„A obsadí Ukrajina post svého velvyslance v České republice, aby bylo s kým problémy řešit, nebo jen budeme plnit přání prezidenta Zelenského a jeho ochranky, tu na zapůjčení letadla, tu na zaslání zbraní a tu třeba na vyhození protiputinovské novinářky z hradní tiskové konference?“ pozastavuje se mimo jiné.

Připomněla, jak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v uplynulých dnech na tiskové konferenci k pokusu o znásilnění a o vraždu, ze kterých jsou podezřelí mladí Ukrajinci, zdůraznil význam přesných údajů: „Ta tvrdá data mají občas mnohem lepší vypovídající hodnotu než nejrůznější xenofobní útočné emoce budící příspěvky, se kterými se setkáváme v současné době ne jenom na sociálních sítích,“ sdělil ministr Rakušan.

A jeho slova skutečně v pořadu Aby bylo jasno dali do kontrastu s tím, co tvrdá data doopravdy říkají.

Ministerstvo vnitra ČR totiž v těchto dnech zveřejnilo dlouho očekáváné informace o stavu veřejné správy v České republice. Slovo Ukrajina nebo Ukrajinci se v ní objevuje celkem 71krát. Sám ministr vnitra v úvodu zprávy zdůrazňuje, nakolik postoj české vlády při konfliktu na Ukrajině ovlivnil veřejnou správu. Konstatuje, že Česká republika obstála se ctí, poskytla dočasný domov statisícům válečných uprchlíků. Obce, kraje i stát vynaložily na jejich pobyt miliardy korun, přibližuje Jana Bobošíková.

A dodává: „Vysvětlí nám někdy Fialova vláda, jak je možné, že masivně pomáháme zemi, jejíž občané uplácejí vojenské komisaře, aby za Ukrajinu nemuseli bojovat a aby mohli zmizet v zahraničí? A uplácejí je tak mohutně, že si ukrajinští vojenští komisaři najednou začali ve válečné vřavě kupovat a stavět luxusní vily a drahé vozy ve Španělsku?“

Součástí informací, které zveřejnilo Rakušanovo ministerstvo, je přehled o tom, kolik žije v České republice cizinců. Oproti roku 2021 přibylo v roce 2022 na 455 tisíc cizinců. Tento enormní nárůst je způsoben zejména válečným konfliktem na Ukrajině. V prosinci loňského roku žilo v České republice na 636 tisíc Ukrajinců.

Zpráva vnitra také konstatuje, že v rámci legální migrace mezi cizinci na našem území převažují občané z třetích zemí z 80 % nad občany členských států Evropské unie.

Rostla však nejen migrace legální. „Naprosto obřím způsobem vrostla nelegální migrace. Zde jsou tvrdá data: za Fialovy vlády bylo zjištěno v loňském roce téměř 30 tisíc nelegálních migrantů. Je to zvýšení o více než 161 % oproti roku 2021. Počet nelegálních migrantů, kteří před Českou republiku projížděli, tomu neuvěříte, narostl o 1643 %,“ vyčísluje Bobošíková. Nelegální migranti podle zprávy ministerstva vnitra pocházejí ze Sýrie, Ukrajiny, Moldavska, Turecka a Gruzie. Zpět do země původu v loňském roce odcestovalo pouze 703 migrantů.

Rakušanovo ministerstvo zveřejnilo také žebříček zemí, jejichž občané se v České republice přestupků dopouštěli nejvíce. Nejvíce přestupků spáchali občané Ukrajiny, na druhém místě pak Slováci. Nejméně přestupků se dopustili Vietnamci a Bulhaři.

Zpráva vnitra uvádí, že nejčastější jsou dopravní přestupky, dochází ale také k porušování zákona o střelných zbraních, o návykových látkách a o ochraně veřejného zdraví.

Dále ze zprávy vyplývá, že v loňském roce vzrostl dluh obcí a krajů zejména v souvislosti s pomocí uprchlíkům, resp. migrantům z Ukrajiny. „Podle vlády jsme prostě bohatá země, která si takovou pohostinnost a pomoc může dovolit A také jsme země bezpečná, podle ministra Rakušana kriminalita cizinců nestoupla. Věříte mu?“ uzavírá Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak mohou dělat nějakou relevantní statistiku,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 16.08.2023 7:53:53
když vůbec nevědí, kolik tady těch Ukáček vůbec je a o těch ostatních migrantech nemluvě.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…