Tchoř Okamura zasmradí. Komunista Dolejš chce přepisovat zákony proti „magorům“

16.02.2022 17:40

Někdejší komunistický poslanec Jiří Dolejš se na sociálních sítích věnoval obstrukcím hnutí SPD Tomia Okamury, které už druhý den probíhají na půdě Poslanecké sněmovny. Důvodem je pandemický zákon. „Současné exhibice okamurovců už jsou ubohé,“ poznamenává Dolejš.

Tchoř Okamura zasmradí. Komunista Dolejš chce přepisovat zákony proti „magorům“
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

„Není obstrukce jako obstrukce, současné exhibice okamurovců už jsou ubohé. Obstrukce patří k politickému divadlu, ale musí to mít své meze. Jinak nemilosrdně upravit zákon o jednacím řádu, aby magoři nemohli škodit. On tchoř, když nemůže škodit, tak aspoň zasmrdí (např. hlasovací listiny jsou veřejně dostupné, ale zveřejnit i domovské adresy hlasujících už zavání jak ten tchoř),“ poznamenal komunista Jiří Dolejš.

Obdobně pak napsal i svůj tweet. „Není obstrukce jako obstrukce. Tchoř, když nemůže škodit, aspoň zasmrdí...,“ poznamenal Dolejš a připojil snímek Tomia Okamury.

K hlasování o podobě programu schůze se dolní komora nedostala ani po 24 hodinách. Důvodem jsou obstrukce SPD. V úterý se o to postaral šestihodinovým vystoupením předseda SPD Tomio Okamura, který podobně jako v noci jeho straničtí kolegové navrhoval doplnění či změny programu. Jednání poznamenal spor o to, zda vládní většina ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů prosadila noční jednání dolní komory v souladu s jednacím řádem. Kromě SPD měli námitky i zástupci ANO. Obě frakce si kvůli tomu vyžádaly postupně dvouhodinové přestávky na svá jednání. Postup koalice ve Sněmovně chce SPD napadnout u Ústavního soudu. Podle ústavních právníků, které oslovila ČTK, to ale přijetí novely neohrozí.

Posun v jednání dolní komory nepřinesla ani úterní, ani dnešní porada vedení dolní komory a představitelů poslaneckých klubů, kvůli které byla schůze Sněmovny asi na hodinu přerušena. Podnět k ní dalo opoziční hnutí ANO, podle kterého by bylo vhodnější projednat přednostně státní rozpočet na letošní rok. Jednání o něm má Sněmovna naplánováno na tento pátek.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pak odsoudil zveřejnění soukromých adres poslankyň a poslanců, kteří podpořili vládní pandemickou novelu. Vyzval k tomu dnes i ostatní členy dolní komory bez rozdílu politické příslušnosti. „Tohle není útok na jednotlivé poslance a poslankyně. Tohle je útok na naše blízké,“ oznámil Rakušan s tím, že policie už podniká opatření na ochranu rodin sedmi desítek členů dolní komory, jejichž adresy dnes zveřejnilo uskupení Otevřeme Česko – Chcípl PES, které protestuje proti novele pandemického zákona a které vyzvalo k demonstracím v místě bydlišť zmíněných poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…