Teď ne, je virus! Saša Vondra udeřil na Brusel, ne sám. Mnozí zase budou prskat

01.04.2020 7:16

Zatím není jasné přesně, kolik bude Evropu stát koronavirem způsobená krize, ale je téměř jisté, že náklady půjdou do miliard. A nabízí se otázka, zda je právě teď čas na ambiciózní plány na uhlíkovou neutralitu. Podle Alexandra Vondry a dalších 36 europoslanců ne. Naopak by se měla uvolnit regulace ze strany EU. Už zaslali výzvu předsedkyni Komise Ursule von der Leyenové, předsedovi europarlamentu Sassolimu a předsedovi Evropské rady Michelovi.

Teď ne, je virus! Saša Vondra udeřil na Brusel, ne sám. Mnozí zase budou prskat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Ve své výzvě Vondra konstatuje, že COVID-19 je krizí bez precedentu, jak v Bruselu, tak v EU, která zanechá dalekosáhlé sociální, ekonomické i politické následky. A že členské státy proti krizi bojují všemi dostupnými prostředky. Dále Vondra říká, že EU musí pomoci občanům členských států a dodává, že i když reakce Evropské komise byla pomalá, jsou zde známky, že Evropa se chystá poskytnout své koordinační schopnosti .

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí

Například tím, že zajistí ochranné vybavení a zdravotnický materiál, ale také zachová společný trh. Že poskytne podporu občanům v EU z fondu na přizpůsobení se globalizaci a Evropského fondu solidarity. Že udrží finanční sektor likvidní a podpoří firmy, které následně přispějí v ekonomice, a že nechá státy přijmout efektivní opatření podle toho, jak potřebují.

EU by podle něho také měla připravit plán pro dobu po krizi. „Už teď je jasné, že pomoc EU bude nutná k znovunastartování národních ekonomik. EU musí nechat státy použít všechna monetární a fiskální opatření k podpoře obchodu, včetně snížení regulační zátěže – například snížením nároků tam, kde by splnění regulačních nároků bylo zatěžující,“ píše se v dokumentu.

A hlavně by Evropská komise podle Vondry a dalších podepsaných měla přehodnotit své plány, co se týče regulace, a také přehodnotit své priority. „Teď je čas na pragmatismus – a na odložení legislativy, jako je Zelený úděl,“ tvrdí Vondra s tím, že místo toho by se EU měla znovu podívat na rozpočet v letech 2021 až 2027 a otevřít se návrhům na větší výdaje.

„Pro občany EU teď neexistuje naléhavější krize než COVID-19. Evropská unie nesmí promarnit tuto příležitost dokázat, že má přidanou hodnotu při zvládání této krize, nebo bude odsouzena ke zmaru,“ zakončil svou výzvu pro předsedy Evropské komise, rady a parlamentu Alexandr Vondra a připojil svůj podpis spolu s 36 dalšími, včetně svého kolegy Zahradila a dalších europoslanců ODS.

Jak jsme již informovali, plány na zrušení Zelené dohody jsou proti mysli školákům stávkujícím v rámci iniciativy Fridays for Future.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…