Televizní boj Trumpa a Clintonové: Trochu jiné informace, dokonce i zábavné

27.09.2016 12:34

Ze Spojených států i zbytku světa stále přichází reakce na první prezidentskou debatu mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou. Největší dohady nyní panují o tom, kdo z obou prezidentských kandidátů zvítězil.

Televizní boj Trumpa a Clintonové: Trochu jiné informace, dokonce i zábavné
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Mainstreamová média, jako je CNN, New York Times, Washington Post či BBC, mají celkem jasno a za vítěze první ze tří televizní debat prohlašují Hillary Clintonovou. On-line ankety však většinou hovoří přesně opačně. Jak již ParlamentníListy.cz zmínily, na webu magazínu Time či zpravodajské televize CNBC dali hlasující přednost Trumpovi. V anketě magazínu Time se mezitím až zázračně oba kandidáti srovnali na 50 %, ale na CNBC je to krátce před polednem 62 % ku 38 % pro Trumpa.

Anketa

Která koaliční strana odvádí ve vládě nejlepší práci?

2%
29%
hlasovalo: 7479 lidí

K debatě se mezitím začal hlasitě vyjadřovat na svém twitteru také samotný Trump, který se považuje za vítěze a jako důkaz předkládá právě on-line ankety Time, CNBS či konzervativního serveru Drudge Report, kde jej za vítěze považuje 80 % čtenářů (250 000 hlasů). Trump také na Twitteru publikoval výčet údajných selhání Clintonové, kam zařadil Sýrii, Libyi, Írán, Irák nebo snahu o resetování vztahů s Ruskem, kterou avizovala před lety Obamova administrativa.

Poměrně překvapivé podpory se krátce po skončení debaty dostalo od Trumpova nesmiřitelného republikánského rivala Teda Cruze. V průběhu republikánských primárek si oba kandidáti na prezidenta nemohli přijít na jméno a Trump dokonce obvinil Trumpa z toho, že není americkým občanem a jeho otec se podílel na vraždě tehdejšího amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v roce 1963. Na červencovém setkání Cruz veřejně avizoval, že Trumpa nepodpoří.

Nicméně svůj názor nakonec změnil a svého někdejší rivala ve značně dlouhém komentáři označil za vítěze debaty. „Dnes večer si počínal Donald Trump nejlépe od začátku kampaně. Zcela jasně se vymezil vůči Clintonové v tématech daní, regulací, práva a pořádku či katastrofální jaderné dohody s Íránem. Naopak Clintonová dala jasně najevo, že v případě jejího zvolení zůstane vše při starém a doplatí na to miliony Američanů,“ napsal Cruz.

Překvapivý obrat ve vztahu Cruze k Trumpovi ocenili také voliči, kteří sledují Cruzův facebookový profil. Jeho smířlivý komentář do dnešního poledne sdílelo více než 36 000 z nich a asi 5,3 tis. jej označilo jako „To se mi líbí“. Nicméně v diskuzi již reakce lidí natolik jednoznačné nejsou. Někteří texaskému senátorovi děkuji za jeho podporu Trumpa, jiní mu vzkazují, že není objektivní a raději se měl držet svého původního názoru.

Za vítěze televizní debaty se ale považuje i Hillary Clintonová a stejně jako Trump se chlubí podporou spřízněných novinářů a politiků. „Hillary Clintonová ukázala, čeho jsme my holky z Wellesley College schopné. Hillary je jediným možným kandidátem na prezidenta Spojených států,“ retweetla Clintonová komentář bývalé americké ministryně zahraničí a československé rodačky Madeleine Albrightové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…