Televizní show Vladimira Putina: Odhalí v ní moment rozhodnutí o obsazení Krymu

09.03.2015 13:44

V neděli večer zveřejnila ruská televize Rossija 1 ukázku z filmu, v němž prezident Ruské federace Vladimir Putin popisuje, jak ruské bezpečnostní složky před rokem dostaly za úkol dostat z Ukrajiny sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče. Ruský prezident v ukázce také zmiňuje, jaké byly přípravy začlenění ukrajinského poloostrova Krym do Ruska. Informovala o tom agentura Interfax.

Televizní show Vladimira Putina: Odhalí v ní moment rozhodnutí o obsazení Krymu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi

"Pozval jsem šéfy našich speciálních složek a lidi z ministerstva obrany do Kremlu a dal jsem jim za úkol, aby zachránili život ukrajinského prezidenta. Jinak by byl zabit," popisuje ve filmu ruský prezident.

"Bylo to v noci z 22. na 23. února, skončili jsme v sedm hodin ráno...a tehdy jsem svým kolegům řekl: musíme začít pracovat na tom, abychom navrátili Krym zase Rusku," dodává Putin. Televizní stanice Rossija 1 neoznámila, kdy má v plánu celý dokument vysílat, poznamenala agentura AFP.

K anexi Krymu došlo před rokem. Jen pár dní po výše zmíněné únorové schůzce obsadili parlament na Krymu a budovu místní vlády neoznačení vojáci. Ruský parlament schválil 1. března 2014 záměr prezidenta Putina nasadit na Krymu vojáky kvůli údajné potřebě chránit životy Rusů na Krymu. Ještě 4. března Putin před novináři tvrdil, že na Krymu prý neoperují ruští vojáci, ale jen "ozbrojené síly sebeobrany". Pro připojení Krymu k Ruské federaci se 16. března v referendu vyslovilo 96,8 procenta hlasujících. K volebním urnám se dostavilo 83,1 procenta obyvatel Krymu s volebním právem. Spojené státy i Evropská unie referendum odmítly, také OSN později toto všelidové hlasování neuznala.

V konfliktu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny dosud zahynulo více než 6000 lidí. Povstalce podle Západu podporuje a vyzbrojuje Rusko, Moskva to ale popírá.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…