Telička jde do kampaně proti Zemanovi. Zaměří se prý na jeho voliče

10.11.2017 18:33

Europoslanec Pavel Telička poskytl rozhovor Dvaceti minutám Radiožurnálu Českého rozhlasu. Mimo jiné pohovořil o svém odchodu z delegace hnutí ANO v Evropském parlamentu.

Telička jde do kampaně proti Zemanovi. Zaměří se prý na jeho voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

„Nebyl jsem členem hnutí ANO. Ukončil jsem spolupráci s delegací v Evropském parlamentu. Nelituji toho. Bylo to po zralé úvaze a po celé řadě rozhovorů a korespondenci mezi mnou a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem,“ sdělil ke svému odchodu z delegace v Evropském parlamentu. „V politice nehledám kariéru. Z hlediska té veřejné kariéry mám to podstatné za sebou. Ta spolupráce se začala ubírat jiným směrem, naše cesty se začaly rozcházet,“ zmínil Telička. 

Vadily mu především uniklé nahrávky, kdy byl Andrej Babiš nahrán s novinářem Markem Přibilem. „Chtěli jsme odchod Andreje Babiše z vlády, kdy prezident zneužíval situaci a hrozila ústavní krize,“ podotkl mimo jiné Telička s tím, že chtěl také jasné stanovisko hnutí ANO k prezidentské kandidatuře prezidenta Zemana. „Následoval další dopis k osobním záležitostem pana Babiše, především ke kauze Čapí hnízdo,“ dodal Telička.

„Některé otázky Andrej Babiš řešil, ale některé zůstaly nezodpovězené,“ zmínil pak europoslanec, jenž následně podotkl, že zveřejnění jeho rozhodnutí mělo nastat až po volbách. 

A jak Andreje Babiše vnímají v Evropském parlamentu? „Nedovolím si mluvit za celý Brusel. Ale kdybych měl do jisté míry paušalizovat, Andrej Babiš je vnímán jako pracovitý člověk, jako schopný člověk. A je také vnímán jako euroskeptik,“ zmínil Telička.

Následně pak podotkl, že je důležité, abychom hleděli na to, jaká vláda bude v Česku postavena. „Pokud by to směřovalo k tomu, že vláda bude opřena o toleranci nebo podporu KSČM a SPD, je to ten nejhorší možný signál. A pak by se naplňovaly vskutku některé mé obavy z předvolebního období,“ dodal. 

Svůj názor pak Telička sdělil i k prezidentským volbám, kdy nyní chce věnovat maximální míru svého vlivu k tomu, aby občanům předestřel, co je skutečným zájmem České republiky. Hovořit chce především k voličům Miloše Zemana. „Nechci ale, aby tu bylo nějaké antizemanovské klima. Ale řekněme si, jaký máme zájem. Otevírejme oči,“ dodal Telička, jenž označil Zemana za nedůvěryhodného i nereprezentativního. „Není ani konstantní ve svých názorech. Je to člověk, který má v tuto chvíli velmi zúžené zájmy, především ve svém znovuzvolení. Témata, která nastoluje, straší a rozdělují společnost,“ dodal. Kolik je ochoten do této kampaně investovat, říci přesně nechtěl. 

Závěrem pak Telička odvětil, že si chce v současné době ponechat politický odstup. Do jiného politického subjektu vstupovat nechce, nevyloučil však ani to, že by vytvářel svůj vlastní politický projekt. „Nezlobte se na mě, ale na podrobnosti v tuto chvíli není vhodná doba,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…