Temelín bez státní podpory nedostavíme, tvrdí šéf ČEZ

07.04.2014 18:29

Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš si nedovede představit, že firma ČEZ v současné situaci postaví dva bloky jaderné elektrárny Temelín bez státní podpory. V době, kdy je evropská energetika v krizi, by záměr neobhájil před akcionáři a investory. Tržní riziko takové investice by prý bez jakékoliv podpory nebo garance bylo příliš velké.

Temelín bez státní podpory nedostavíme, tvrdí šéf ČEZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

„Před investory je to prostě neobhajitelné, to není možné," dodal šéf ČEZ k dostavbě bloků Temelína bez případné státní podpory. Nikdo v představenstvu ČEZ by podle něj k takovému záměru nyní neměl odvahu.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, dříve ČEZ z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Dva nové bloky temelínské elektrárny mají víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba má být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Jde o zakázku za několik set miliard korun.

Ministr průmyslu Jan Mládek v březnu uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín je v současnosti jeho zrušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…