Téměř polovina lidí vnímá volby do EP jako zbytečné. Průzkum pro ČT odhalil i další zajímavosti

24.05.2014 14:44

Pro Českou republiku skončila volba poslanců do Evropského parlamentu. Nyní se bude čekat, až odvolí zbytek zemí Evropské unie. V pátek přišla k volbám jen desetina voličů, v sobotu jich dorazilo ještě méně. ČT24 na svém serveru uvádí, že k volebním urnám se dostavila jen necelá pětina voličů. Ve speciálu pak zveřejnila průzkum volební účasti.

Téměř polovina lidí vnímá volby do EP jako zbytečné. Průzkum pro ČT odhalil i další zajímavosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Podle průzkumu České televize si až 48 procent lidí myslí, že volby do Evropského parlamentu jsou zbytečné a že nic nezmění. Na druhou stranu je zde kolem 43 procent lidí, kteří si myslí, že volby skýtají příležitost něco málo změnit. Jako zásadní příležitost to ovšem vnímá jen 9 procent lidí.

Zhruba polovina lidí tvrdí, že jejich životy EU nijak neovlivnila

Sociolog médií Jaromír Volek k tomu na ČT24 prohlásil, že zejména lidé, jichž se nejvíce dotýká nezaměstnanost, nepovažují členství v EU za důležité. Ti, co vnímají volby do EU jako příležitost, spíš patří k mladším a vysokoškolsky vzdělaným lidem.

S tím souvisí i další otázka: „Jak se promítlo členství ČR v EU do vašeho života?“ Téměř polovina lidí (49 procent) odpověděla, že nijak. Na jejich životy prý Evropská unie neměla žádný vliv.

Členství ČR v EU hodnotí pozitivně zhruba 29 procent lidí. Negativně se k němu staví kolem 19 procent občanů.

Lidé nemají důkaz toho, že by se jejich životy nějak změnily

Volek k tomu na ČT24 dodal: „Trend stále menšího zájmu o Evropu prochází napříč všemi členskými zeměmi. Česká republika z toho nevychází nejhůř. Nemůžeme zastírat, že v průběhu našeho členství jsme čistými příjemci. Přišlo přes 300 miliard, které by jinak česká ekonomika neobdržela. Pro polovinu voličů se ovšem nic nezměnilo. Nemají žádný důkaz toho, že by se jejich životy díky členství v EU zlepšily."

Průzkum provedla pro Českou televizi firma Focus. Zpovídala 1211 respondentů, kteří by měli tvořit reprezentativní vzorek voličů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…