Ten canc nepodepíšu! Babiš stojí s Orbánem, utřel EU

08.07.2021 19:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) se odmítá připojit k červnovému dopisu 17 lídrů Evropské unie, který žádá Evropskou komisi o zásah ve věci maďarské novely, jež zakazuje propagaci sexuálních menšin mezi dětmi ve školách či změny pohlaví u dětí do doby plnoletosti. Babiš dopis požadující zásah vůči maďarským zákonům označil za „canc“. „Rodiče mají vychovávat děti, ne nějaká neziskovka,“ uvedl po dotazech od Pirátů ministerský předseda. Upozornil, že s homosexuály nemá problém a že má mezi nimi řadu přátel. Od Pirátů však zaznívá varování, pokud bude ve školách panovat zákaz propagace LGBT, „zdevastuje“ to prý duševní zdraví dětí.

Ten canc nepodepíšu! Babiš stojí s Orbánem, utřel EU
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Babiš právo příslušníkům sexuálních menšin neodpírá, na dotazy Pirátů však odmítl, že by práva LGBT měl zařídit „nějaký canc“, jak dopis označil. Upozornil, že Maďarsko je svrchovanou zemí. „Oni (příslušníci LGBT) chtějí mít nějaké právo. Ne že já podepíšu nějaký canc, který vám nadiktoval někdo z Evropy,“ řekl šéf vlády po dotazování pirátského poslance Tomáše Martínka, zda se Česko připojí k výzvě proti cenzuře diskriminující menšiny vládou Viktora Orbána.

Babiš nechápe, proč by měl dopis podepisovat, Česko i Maďarsko jsou podle premiéra svrchované země. „Nevím, proč máme mluvit Maďarům do jejich zákonů,“ uvedl ministerský předseda.

Podle premiéra maďarský zákon zakazující dětem a mladistvým změnu pohlaví či propagaci homosexuality na školních dětech chrání děti a rodiče, přičemž neomezuje sexuální praktiky. „Rodiče mají vychovávat děti, ne nějaká neziskovka,“ uvedl Babiš, přičemž upozornil, že nemá problém s homosexuály a že má mezi nimi řadu přátel.

Maďarská novela spočívající v zákazu zobrazování a propagace genderové identity odlišné od pohlaví určeného při narození, změny pohlaví a homosexuality ve školách a ve veřejných oznámeních pro osoby mladší 18 let je v Česku kritizována především Piráty. Znechucen zákazem propagace LGBTQ+ mezi dětmi je například pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, zákaz propagace LGBTQ+ u dětí podle něj „zdevastuje duševní zdraví dětí“. Peksa proti zákonu bojoval i před maďarským velvyslanectvím v Praze.

Babiš následně v diskusi Piráty ve Sněmovně obvinil z toho, že Česko chtějí podřídit EU mimo jiné v otázce přijímání migrantů. „Vy chcete rozvrátit tuhle zemi. Jdete do Evropského parlamentu pro noty na rozvrácení České republiky. Vy chodíte do Bruselu a dostáváte tam noty, toto je normálně zrada,“ obořil se na Piráty, kteří se v unijních orgánech často angažují i kvůli vyšetřování Babišova střetu zájmů.

Dopis kvůli maďarskému zákonu regulujícímu propagaci sexuálních menšin podpořila více než polovina unijních zemí a k zásahu vyzvala Evropskou komisi. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila normu za ostudnou a oznámila, že Komise se konkrétními kroky pokusí přimět Maďarsko ke zrušení zákona.

Zatímco část lídrů Evropské unie tlačí na podporu sexuálních menšin, maďarský kabinet se spolu s dalšími významnými evropskými politiky připojí spíše ke snaze o reformaci Evropské unie a ohrazení se proti dalšímu odebírání práv národním celkům a proti federalizaci. Konferenci o reformaci Evropské unie chystají lídři čtrnácti zemí na září ve Varšavě. Kromě polské a maďarské strany se debat o možné reformě EU zúčastní i rakouští Svobodní, italská Liga či francouzská Národní fronta, ale také politická uskupení z Finska, Dánska, Řecka, Nizozemí či Belgie. Hovořit se má i o podpoře rodin a tradičních hodnot.

Maďarská opozice ze zapojení Maďarska do debat o evropské budoucnosti a o tradičních hodnotách příliš povděkem nehýří, dávají to najevo i některá protivládně zaměřená média, plátek Magyar Narancs kupříkladu na své obálce vyobrazil Orbána v pozadí s duhovou vlajkou a s výrazným make-upem, což má podle tohoto média zřejmě symbolizovat homosexuální orientaci.

FOTO: Obálka Magyar Narancs

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…