Ten článek nesmí vyjít, řekli Babiš i Zeman. A stejně vyšel. Neuvěřitelný příběh Petříčkova útoku na Izrael se Zaorálkem a knížetem

30.05.2020 9:51

Komentátor Bohumil Pečinka se v komentáři pro server Info.cz věnoval podivně měnícím se postojům ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vůči Izraeli. Ještě nedávno se šéf české diplomacie na rozdíl od většiny evropských zemí vyjádřil k mírovému plánu pro Izrael a Palestinu, že je to dobrý základ pro další jednání. Pak nastal zvláštní obrat, který ministr dosud nevysvětlil. V Právu vyšel kritický článek o Izraeli, v němž zpochybňuje nejen tento plán, ale i postoje našeho dlouholetého izraelského spojence. A právě na jeho vznik se Pečinka zaměřil.

Ten článek nesmí vyjít, řekli Babiš i Zeman. A stejně vyšel. Neuvěřitelný příběh Petříčkova útoku na Izrael se Zaorálkem a knížetem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Zmíněný článek v deníku Právo vyvolal na české politické scéně pořádný poprask. Ministr zahraničí Petříček, bývalý šéf diplomacie, současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v článku zkritizovali plán Izraele anektovat některé palestinské oblasti. Jejich úvaha „Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?“ podle premiéra a prezidenta jde proti dosavadní politice české vlády, která je dlouhodobě k Izraeli velmi vstřícná.

Podle Pečinkových informaci byl hlavním autorem tohoto textu Petříčkův poradce Jan Šnaidauf, bývalý pracovník evropské diplomacie. Té diplomacie, která dlouhodobě sleduje propalestinské zájmy. „Vzhledem k tomu, že Petříček chtěl širší podporu, nabídl spolupodpis exministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a exministru zahraničí a dnes ministrovi kultury Lubomíru Zaorálkovi,“ glosuje vznik článku Pečinka.

Tuhle akci prý zpovzdálí dirigoval bývalý europoslanec Miroslav Poche, kterého se sociální demokraté kdysi neúspěšně snažili udělat šéfem české diplomacie.

„Ještě před zveřejněním se o článku dozvěděl šéf ČSSD Jan Hamáček. Informoval o něm premiéra Babiše a ten zase prezidenta Zemana. Nastal poprask a vzrušené diskuse. Závěr zněl, že text s podpisy ministrů ČSSD rozhodně nesmí vyjít,“ píše komentátor. Petříčkovo okolí jej prý však nenechalo včas stáhnout ze sobotního vydání deníku Právo.

V sobotu ráno proto nastala bouře. „Babiš, který byl Janem Hamáčkem ujišťovaný, že problém byl smeten ze stolu, to vnímal jako podraz a text odsoudil. Ještě ostřeji reagoval Zeman, který proizraelské spojenectví podporuje stabilně už třicet let. U premiéra nebylo odmítnutí Petříčkovy iniciativy věcí přesvědčení jako spíš toho, že potřebuje dobré vztahy se Zemanem,“ míní Pečinka.

V reakci na Petříčkův počin vznikla zajímavá debata o prioritách Česka v Evropě. Dalším vedlejším produktem aféry je uvědomění si, jak západoevropská levice, která drží kormidlo diplomacie v řadě zemí, reaguje na vzrůstající podíl muslimských voličů a otáčí tímto směrem svou politiku. „Co s tímto trendem má společného Česko, ví snad jen ministr Petříček a jeho nejbližší okolí,“ uzavírá Pečínka, slovy: „Tohle torpédování spojenectví rovnou se dvěma státy (Izrael, USA) je především ukázkou českého amatérismu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…