Tenhle hnis bude cákat ještě několik hodin… Nová fakta o dění uvnitř ČSSD. Jde o utajované kroky Dientsbiera a Chovance

21.11.2018 12:34

AKTUALIZOVÁNO O ZNĚNÍ PROHLÁŠENÍ ČSSD ParlamentníListy.cz v úterý napsaly, že pád vlády nebude stát na hlasech ANO nebo KSČM, protože tam je to hlasování jasné, ale že půjde o dovednosti a mrštnost šéfa socdem Hamáčka. Jestli jsme měli pravdu, to ukázaly informace, které jsme získali ve středu. Ve zmíněném materiálu jsme shrnuli především chování Miroslava Pocheho. Jak se ukazuje, není to pouze dosluhující europoslanec, který si kypří vlastní půdu.

Tenhle hnis bude cákat ještě několik hodin… Nová fakta o dění uvnitř ČSSD. Jde o utajované kroky Dientsbiera a Chovance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

„Milan Chovanec se chce vrátit, nikdy se nesmířil s prohrou. Byl roky prvním místopředsedou, Sobotkovou pravou rukou, a pak byl skoro rok úřadujícím předsedou. Za tu dobu se ČSSD dostala na dno, ten nechal Honzovi Hamáčkovi zcela rozhádanou a zdevastovanou stranu a teď ho kritizuje. Návrat Chovance do vedení strany by měla být černá můra každého sociálního demokrata,“ uvedl náš dobře informovaný zdroj ze sociální demokracie.

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí
Jeho pohled na věc a aktuální dění je v těchto hodinách velmi zajímavý a ojedinělý.

Řada straníků podle jeho tvrzení oceňuje, co se Janu Hamáčkovi podařilo. „Ať už mu dají pokoj a jsou za Hamáčka vděční. Je schopný, ochotný pro stranu makat, riskuje svou pověst, nechá si nadávat, dře na ministerstvu. Normální člověk se zdravým rozumem místo něj nemůže chtít Chovance nebo Zimolu,“ konstatuje a zdviženým prstem poukazuje na zákulisní machinace uvnitř ČSSD.

Jenomže to není pouze Miroslav Poche, Jiří Zimola nebo Milan Chovanec. I ParlamentníListy.cz to jméno dlouho nepoužily. Až nyní jsme se dozvěděli, že dalším, kdo se snaží tahat za pomyslné nitky osudu vlády České republiky, je neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dientsbier. Také on podle všeho dostal chuť vyšvihnout se znovu na výsluní.

Petr Dolínek situaci na Twitteru moc neprožívá. Po volbách téměř zapomněl, že ho má…

„Před zásadním hlasováním na středečním předsednictvu ČSSD proti Hamáčkovi stojí především bývalí věrní spolupracovníci Sobotky a Chovance. Pokud z vlády odejdeme, hrozí návrat lidí jako Milan Chovanec či Jiří Dienstbier. Ti dovedli ČSSD k volebnímu debaklu, jejich škody teď musí Hamáček napravovat. Jirka Dienstbier to možná myslí dobře, ale lidé jsou na jeho moralizování alergičtí a jeho prostřednictvím pak jsou alergičtí i na ČSSD. Je to skvělý právník, srdcař, ale měl by s ohledem na stranu radši mlčet,“ uvádí dále zdroj, jehož identitu naše redakce zná, ale slíbila ji neodhalovat.

Dalším mužem, kterého si vzal tento významný sociální demokrat na paškál, je poslanec Jaroslav Foldyna. „Jarda neví, čí je. A jak bude vysvětlovat, že je proti vládě, kterou podporuje prezident? Foldyna si myslí, že ho lidi budou volit za šaškování na internetu, protože dostává lajky. To je omyl, jeho voliči se baví na jeho facebooku, a pak volí Okamuru. Měl by se vzpamatovat,“ konstatuje tento muž z ČSSD, s nímž měly ParlamentníListy.cz možnost hovořit.

Ten si závěrem neodpustil ani poznámku směrem k Miroslavu Pochemu. „Mrzí mne postoj Mirka Pocheho, který myslí jen a jen na sebe a ČSSD je mu ukradená. Prohrál v Praze, kterou ovládá tak, že si o jeho metodách cvrlikají vrabci na pražských střechách, a teď chce Honzu Hamáčka vyučovat z morálky? Pražáci nedostali ani tři procenta v komunálních volbách, jsou symbolem neúspěchu a chtějí mistrovat a ohrozit to, co se daří?“ uzavírá.

Dodejme, že předseda ČSSD už dal najevo, že by si přál pokračování menšinové vlády ANO a ČSSD podporované komunisty. Jenže sám neví, jestli se svým názorem není v menšině. Kupříkladu pražská ČSSD trvá na tom, že ve vládě bude možné pokračovat jen za situace, když Andrej Babiš nebude premiérem. Pokud se tento požadavek nepodaří prosadit, měla by sociální demokracie alespoň ovládnout resort spravedlnosti.

Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík dal v rozhovoru pro server Info.cz najevo, že pevně doufá ve vládu bez premiéra Babiše. Od vedení strany očekává, že pro to udělá maximum. Pokud prý Babiš odmítne odstoupit, je Pavlík toho názoru, že by ČSSD měla získat kontrolu nad Ministerstvem spravedlnosti.

„Chceme, aby grémium udělalo všechno pro to, aby byl premiérem někdo jiný. Pokud by ANO toto nepřipustilo, tak musíme získat kontrolu nad Ministerstvem spravedlnosti, abychom zajistili nezávislost celého procesu. A pokud ani to ne, tak vyzveme vedení strany k tomu, aby ministři odstoupili a hlasovali jsme proti vládě. To je náš postoj, se kterým jdeme na předsednictvo,“ uvedl Pavlík.

Ten podle všech indicií hovoří tak, jak si přeje končící europoslanec Poche.

Znění usnesení, které dnes jednomyslně schválilo Politické grémium a Předsednictvo ČSSD:
 
1) Předsednictvo ČSSD konstatuje, že soukromé kauzy premiéra Andreje Babiše zatěžují vládu České republiky a za nejlepší řešení současné situace považuje pokračování koaliční vlády s jinou osobou v čele vlády, kterou navrhne vítěz voleb. 
 
2) P ČSSD doporučuje poslancům ČSSD nezúčastnit se závěrečného hlasování v rámci projednávání bodu o nedůvěře vládě ČR se zdůvodněním, že kauzy Andreje Babiše jsou záležitostí jeho osoby a hnutí ANO
 
3) Předsednictvo ČSSD konstatuje, že při současném rozložení sil v Poslanecké sněmovně neexistuje alternativa vůči současné koaliční vládě. V případě, že nedojde k změně na postu předsedy vlády a ve sněmovně bude podán návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny doporučuje P ČSSD poslancům ČSSD takovýto návrh podpořit.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…