Tereza Spencerová se směje běsnícím Ukrajincům. Jde o film, který ukazuje, co nechtějí vidět

04.02.2016 7:13

Ukrajinské velvyslanectví v Paříži se pokusilo znemožnit vysílání dokumentárního filmu režiséra Paula Moreira „Ukrajina: Masky revoluce“ na francouzské televizní stanici Canal+. Pro Literární noviny se o pozoruhodném případu podrobněji rozepsala analytička Tereza Spencerová.

Tereza Spencerová se směje běsnícím Ukrajincům. Jde o film, který ukazuje, co nechtějí vidět
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Proprieta z Majdanu

„Byli jsme zklamáni, když jsme zjistili, že 1. února Canal+ v rámci speciálního investigativního bloku poskytne vysílací čas filmu ‚Masky revoluce‘, který divákovi dává lživý výklad situace na Ukrajině,“ napsalo prý ukrajinské velvyslanectví na své facebookové stránce. Ukrajinští diplomaté tvrdí, že Moreirův film je „sladkou hudbou pro uši stoupenců spikleneckých teorií a ruské propagandy“.

„Velvyslanectví proto oslovilo šéfa rady Canal+ a nabídlo mu seznam dokumentárních filmů, které Kyjev považuje za ideově správné,“ podotkla Spencerová.

Celý text je ZDE

Paul Moreira na to reagoval tím, že se ukrajinské velvyslanectví ozvalo v době, kdy film ještě nikdo ani neviděl, přičemž podotkl, že na Ukrajině se dodnes cenzurují záběry hořících lidí z Oděsy, a to i přesto, že tehdejší masakr natáčely desítky kamer.

Moreira připouští, že jeho film jde proti obrazu, který je v západních politických kruzích a médiích obecně přijímán. „Věděl jsem, že narazím na silný odpor, s obviněními, že jdu na ruku Putinovi. Nečekal jsem ale, že se setkám s odmítáním, které občas hraničí s hysterií,“ uvedl režisér.

Canal+ nakonec navzdory ukrajinskému velvyslanectví odvysílal dokument podle plánu.

Spencerová připomíná, že Ukrajina loni na jaře zahájila oficiální režim cenzury, v jehož rámci zakázala většinou ruskou a sovětskou filmovou produkci, následně za nepřátele státu označila i řadu západních umělců v čele s Gerardem Depardieu nebo Oliverem Stonem.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…