Terorista z Nice: Byl to hodný kluk, žádné problémy, vykládala sousedka. Pak však promluvily policejní záznamy...

31.10.2020 20:36

Islámský terorista, jenž ve francouzském Nice ve čtvrtek zavraždil tři lidi v bazilice Notre-Dame, nebyl „tolerantní mladík, se kterým nebyly žádné problémy“ a „přátelský člověk“, jak dříve tvrdila jeho rodina. Francouzský list Le Figaro upozornil, že Tunisan Bráhím Avísáví již čelil zatčení kvůli útoku nožem před čtyřmi lety. Následně jakožto uprchlík před několika týdny odcestoval do italské Lampedusy, odkud nelegálně překročil hranice do Francie.

Terorista z Nice: Byl to hodný kluk, žádné problémy, vykládala sousedka. Pak však promluvily policejní záznamy...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ve francouzském městě Nice zemřeli před jedním z kostelů tři lidé

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí
Útočník, za kterého označují francouzské a tuniské úřady 19letého Tunisana Bráhíma Avísávího, se do Evropy dostal 20. září, kdy připlul na ostrov Lampedusa s dalšími 300 osobami. Uprchlík byl na ostrově policií zaregistrován a 25. září byl přesunut na karanténní plavidlo Rhapsody. Karanténu ukončil 9. října, kdy se vylodil v jihoitalském městě Bari. Od té doby úřady ztratily jeho stopy.

V Bari byl Avísáví znovu zaregistrován a současně mu bylo předáno rozhodnutí o vyhoštění, to však teroristovi nebránilo nelegálně překročit hranice do Francie. Tam je podle úřadů od 9. října. Dokumenty teroristovi zajistil italský Červený kříž.

Několik hodin před útokem muž zavolal své rodině. „Nic nenasvědčovalo tomu, že by měl spáchat čin, ze kterého je podezřelý. Hledal nocleh a ukazoval nám okolí budovy, která je naproti kostelu,“ řekla agentuře Reuters sestra teroristy.

Rodina muže, žijící v tuniském přístavním městě Sfax, tvrdí, že šlo bezproblémového mladíka. „Říkal, že usíná na schodech poblíž kostela. Podle mě musel utíkat, když se schylovalo k útoku,“ tvrdil jeho bratr. Dle něj byl islamista „přátelský člověk“. I podle sousedů šlo o „poklidného občana“, se kterým neměli žádné problémy.

Tvrzení o milém a bezproblémovém mladíkovi však dostalo na frak, jelikož novináři listu Le Figaro zjistili, že Avísáví už byl u tuniských úřadů vyšetřován poté, co ho tuniská policie zadržela kvůli násilí za použití nože i kvůli další trestné činnost spojené s drogami.

Tuniská policie v pátek započala v reakci na útok ve Francii ve Sfaxu protiteroristickou operaci. K útoku se přihlásila tuniská teroristická skupina Al-Mahdí, tamní policie nyní zjišťuje, zda byl útočník opravdu na skupinu napojen.

Obětí útoku teroristy a uprchlíka z Tuniska v jedné osobě se stala šedesátiletá žena, která měla v krku hluboké zářezy značící, že se jí muž snažil uříznut hlavu.

Druhou obětí byl 55letý otec dvou dětí Vincent Loques, který pracoval jako kostelník. Také on podlehl vážnému zranění na krku.

Třetí mrtvou je 44letá matka tří dětí z Brazílie Simone, ta stačila utéct do blízké restaurace, ale podlehla těžkým bodnořezným poraněním pod rukama záchranářů. „Vyřiďte mým dětem, že je miluju,“ stihla žena pronést, než podlehla zraněním.

Útočníka policisté postřelili čtrnácti ranami; během toho, co ho lékaři ošetřovali, neustále křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…