Testování: To se nestihne. Testy neseženeme, naříkají hejtmani

05.01.2022 9:24

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyhlásil, že se od 17. ledna budou povinně testovat i zaměstnanci ve firmách. A narazil. Narazil u hejtmanů. A to i u těch, kteří jsou členy dnes vládnoucích stran. Šéfové krajů tvrdí, že se Válkovo přání nedá splnit. Není na to dost času. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) upozornil, že by se vše stihnout dalo, kdyby vláda Petra Fialy (ODS) ponechala v platnosti nouzový stav vyhlášený ještě Andrejem Babišem (ANO).

Testování: To se nestihne. Testy neseženeme, naříkají hejtmani
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Vlastimil Válek ve vysílání CNN Prima News

Ještě před nástupem do křesla ministra zdravotnictví profesor Válek zdůrazňoval, že v boji s epidemií nemoci covid-19 Česku pomůže masivní testování, které poskytne data o tom, kde se nemoc šíří a dá vládě Petra Fialy možnost zasahovat všude tam, kde to bude třeba. Když se ministrem stal, vydal nařízení, že od 17. ledna 2022 se budou povinně testovat i všichni zaměstnanci.

Jenže MF Dnes teď upozorňuje na výtky hejtmanů, a to i hejtmanů z dnes vládních stran, že se něco takového nedá stihnout. V tak krátkém čase nebude možné sehnat dostatek testů. „Nákup podle zákona o veřejných zakázkách nejsme schopni udělat tak rychle,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Podobně se vyjádřil pro ČT liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) na sociální síti Twitter napsal, že by se vše stihnout dalo, pokud by kabinet Petra Fialy nerušil nouzový stav vyhlášený ještě vládou Andreje Babiše.

„Liberecký hejtman Půta pro ČT: Hromadné nakupovaní testů na koronavirus pro kraje, města a obce je do 17. 1. především z časového hlediska nezajistitelné. Já ale musím dodat, bylo by to řešitelné, kdyby nebyl zrušen nouzový stav!“ zdůraznil.

Hejtman Vondrák promlouvá

Stejně to vidí i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který spatřuje určitou cestu ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv, jenže ani ta možná nedokáže nakoupit dostatek testů tak rychle. Ne, pokud Fialova vláda požaduje, aby se testy opakovaly každých 3 až 5 dní.

Čeští odborníci se navíc přou o to, zda má takto rozsáhlé testování smysl, pokud budou využity jen antigenní testy. Profesor Omar Šerý, biolog, už na konci prosince upozornil, že antigenní testování covidovou mutaci omikron neodhalí.

„Analýzou několika desítek vzorků pozitivních na variantu omikron odebraných v našem centru jsme zjistili, že více než 65 % pozitivních vzorků mělo Ct hodnotu 28 až 31. Znamená to, že 2/3 na koronavirus pozitivních osob s variantou omikron zůstane antigenním testem nezachyceno,“ upozornil profesor.

Imunolog Václav Hořejší upozornil, že malý záchyt covid pozitivních žáků a studentů může být dán i tím, že mladí lidé dosud s omikronem nepřišli příliš do kontaktu. Koncem ledna čeká až 50 tisíc covid pozitivních osob denně.

„Důležitá je třetí dávka očkování, pomůže odvrátit nákazu či oslabit průběh nemoci covid-19,“ konstatoval Hořejší z pozice odborníka z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…