Testy ČNB potvrdily odolnost bank vůči nepříznivému vývoji

06.03.2012 10:55

Zátěžové testy bankovního sektoru v Česku, jež provedla Česká národní banka na datech ke konci loňského roku, potvrdily dostatečnou odolnost tuzemského bankovního sektoru i v případě velmi nepříznivého vývoje. V následujících třech letech by si banky i v případě hluboké recese v Evropě udržely souhrnně kapitálovou přiměřenost nad požadovanými osmi procenty, některé banky by ale musely doplnit kapitál. ČNB o výsledcích testů dnes informovala na internetu. Na konci roku 2011 kapitálová přiměřenost bankovního sektoru v Česku činila 15,2 procenta.

Testy ČNB potvrdily odolnost bank vůči nepříznivému vývoji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Základem stability a odolnosti českých bank je silná kapitálová vybavenost, ziskovost a bilanční likvidita," uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.V rámci negativního scénáře Dluhová krize, který počítá s výrazným prohloubením dluhové krize v eurozóně a poklesem ekonomik, vyplývá, že několik bank by se dostalo do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti.

Co se stane v extrémní situaci

"Za účelem dorovnání kapitálové přiměřenosti všech bank se sídlem v ČR do regulatorního minima osmi procent by banky ke konci testovaného období musely navýšit regulatorní kapitál o přibližně 19 miliard korun (0,5 procenta HDP)," uvedla ČNB. Z hlediska velikosti bankovního sektoru ovšem podle centrální banky nejde o natolik významnou hodnotu, která by mohla ohrozit stabilitu sektoru.

Nad rámec zátěžového scénáře Dluhová krize ČNB dodatečně vypracovala scénář, který počítá se znehodnocením třetiny všech expozic největších domácích bank vůči svým mateřským skupinám. V takovém případě by kapitálová přiměřenost bankovního sektoru klesla k osmiprocentní hranici a výše potřebných kapitálových injekcí by pro tuto extrémní variantu zátěžového scénáře činila podle ČNB 33 miliardy korun. ČNB ovšem takový vývoj považuje za extrémní a vysoce nepravděpodobný.

ČNB pro příští rok počítá s růstem ekonomiky

"Uvedené výsledky testů by se podstatně zhoršily v případě, že by banky daným šokům čelily se sníženou výchozí kapitálovou přiměřeností například z důvodu vyšších než plánovaných výplat dividend v průběhu roku 2012," varovala ČNB.

V testech ČNB rovněž prodloužila časový horizont, do kterého promítá své testy. "Za účelem přesnějšího zachycení účinků šoků byl dosavadní dvouletý horizont zátěžových testů prodloužen a odolnost bank vůči silně nepříznivému vývoji je nyní nově testována pro období tří let," uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

Základní scénář zátěžových testů vychází z aktuální makroekonomické predikce ČNB. Ta pro letošek počítá se stagnací ekonomiky a v roce 2013 s růstem ekonomiky o 1,9 procenta. V tomto scénáři počítá ČNB od poloviny letošního roku s růstem podílu úvěrů v selhání u nefinančních podniků k téměř devíti procentům. V případě domácností se podíl problematických úvěrů v dvouletém horizontu měl zvýšit podle centrální banky k šesti procentům. V posledním roce tříletého horizontu však podíl úvěrů v obou sektorech již postupně klesá.

Zatímco Základní scénář předpokládá mírný pokles tvorby provozního zisku meziročně vždy zhruba o šest procent, v zátěžovém scénáři počítají testy s razantním snížením provozních zisků, které by poklesly oproti hodnotám roku 2011 o 30 až 40 procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…