Testy v hospodách: Jen když někdo nabonzuje. Jinak kontroly nebudou

12.05.2021 9:32

Vládní usnesení zavazuje hospodské, že mají po otevření zahrádek kontrolovat, jak jsou hosté otestovaní. Průběh této kontroly ale podle mnohých bude pouze formální. I proto, že vláda sice přenesla na hospodské kontrolu, ale už se přesně neví, jak ji mají provádět.

Testy v hospodách: Jen když někdo nabonzuje. Jinak kontroly nebudou
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí

„Nikdo nám pořádně neřekl, jak to máme udělat. Rozhodně nebudu stavět číšníka před zahrádku, aby kontroloval testy. Číšník má obsluhovat. Maximálně se u stolu zeptá zákazníků, jestli mají platný test, a nedovedu si představit, že by někdo řekl ne,“ popsal pro MF DNES jeden z hospodských z Prahy 10.

Z ankety, kterou si deník udělal mezi hospodskými, prý vyplývá, že podobný přístup se bude razit po celé republice.

Realita má být od 17. 5. zhruba taková, že host usedne ke stolu na zahrádce, obsluha se ho zeptá, zda má negativní test, a pokud bude odpověď „ano“, obslouží jej.

Hostinští plánují vyvěsit na předzahrádku ceduli, že vstup je v souladu s vládním usnesením povolen pouze očkovaným, po prodělaném onemocnění (90 dní) či s negativním testem.

Majitelé restaurací si nedovedou úplně dobře představit, co by měli udělat více. Vládní usnesení totiž podmínky naplnění tradičně příliš nespecifikuje.

Kontrolní orgány rovněž příliš neví, jak se k situaci postavit. Jejich postoj je takový, že na kontrolu vyrazí pokud obdrží informaci, že někde bylo vládní usnesení porušeno. Jinak restaurace „namátkově“ kontrolovat nebudou. „Chodíme na podněty. Žádnou kontrolní akci neplánujeme. Zatím však nemáme metodiku od ministerstva,“ sdělila MF Dnes šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…