Ti naši liberální politici nám pořád něco sugerovali, rozčílil se senátor z Agrární komory

02.01.2014 18:05

KDU-ČSL výrazně usilovala v nové vládě o post ministra zemědělství. Proti pravděpodobnému obsazení Mariana Jurečky však vystoupilo několik významných agrárníků. Prezident Agrární komory Jan Veleba chce například znát Jurečkův názor na zemědělskou reformu.

Ti naši liberální politici nám pořád něco sugerovali, rozčílil se senátor z Agrární komory
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

I proto si Jan Veleba s Marianem Jurečkou sjednal schůzku, a to na 8. ledna v 13:00. „Já mu chci předně vysvětlit naši rétoriku a naše požadavky, které jsme měli,“ uvedl Veleba ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Chce tím zřejmě i částečně vysvětlit kritické ohlasy od několika agrárníků.

Sám by totiž chtěl za ministra někoho, kdo byl u vyjednávání reformy Společné zemědělské politiky ČR. Hledal proto aspoň názor lidovců v jejich programu. „V tom volebním programu […] se pojem společná zemědělská politika vůbec nenachází,“ popisuje šéf Agrární komory. „Já to neberu jako zkoušení,“ řekl ke schůzce s Jurečkou. „Já to beru jako rozhovor. Chci vědět jeho názor na reformu společné zemědělské politiky.“

To s ministrem v demisi Miroslavem Tomanem byl Veleba jinak spokojený. Považuje ho za prvního odborníka v křesle ministra zemědělství za poslední roky. Díky němu i změnil názor na problém českého zemědělství. „Já jsem si ten obrázek opravil. Hlavní důvod českého zemědělství není Brusel, ale to, že resort byl dlouhodobě nekompetentně řízen,“ popsal.

Zároveň Veleba kritizuje fakt, že Česká republika podle něj není potravinově soběstačná – dovoz tvoří kolem 40 procent. V Německu či Rakousku už podle něj učinili pro soběstačnost určité kroky, zatímco zde se odvoláváme na volný obchod v EU. „To jenom naši liberální politici […] toto vsugerovali nám do hlav,“ kritizuje Veleba. „Určitá míra soběstačnosti je podle mého názoru celkem zásadní.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…