Tihle lidé z ODS mají šanci být premiérem. Vyberte si

18.06.2013 7:33

Občanští demokraté musí do pátku najít nového předsedu vlády, který bude vyhovovat straníkům, koaličním partnerům a především prezidentu Miloši Zemanovi. To ale zmenšuje okruh lidí, ze kterých by mohl nový premiér vzejít. Deník MF Dnes sestavil seznam nejpravděpodobnějších kandidátů.

Tihle lidé z ODS mají šanci být premiérem. Vyberte si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

Na seznamu ODS je více jmen: populární exministr Jiří Pospíšil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Mohl by to ovšem být i ministr dopravy Zbyněk Stanjura, kterého by si prý přál Nečas a nevadil by ani TOP 09.

Stranu v podstatě vede první místopředseda a ministr průmyslu Martin Kuba, i on by mohl být premiérem. Někteří, například Karel Schwarzenberg (TOP 09), ho ale považují za příliš kontroverzní osobnost. Vyčítají mu vazbu na jihočeského "kmotra" Pavla Dlouhého.

„Jsem přesvědčena, že ODS si již nemůže dovolit další skandály, proto by na tento post měla být nominována silná, schopná a komunikativní osobnost, která nebude mít za sebou žádné zpochybnitelné pozadí a vazby,“ přála by si poslankyně Ivana Weberová.

Na Hradě se zatím mlčí

Prezident Zeman zatím neřekl, zda preferuje nějakou možnost. Těsně po svém zvolení hlavou státu prohlásil, že by měly nastat předčasné volby. Nyní ale po nich nevolá.

Hradní kancléř Vratislav Mynář řekl, že novou vládu by měla sestavit ČSSD. Hned si také rýpl do předsedy Bohuslava Sobotky, že se toho nechce chopit a raději by šel do voleb. Podle senátora Vladimíra Drymla chce Zeman sestavit úřednický kabinet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…