Tiskovka ministryně: Mluvčí okřikovala novináře, náměstek haněl úroveň Národního

11.09.2012 13:13

Ministryně kultury Alena Hanáková a její ekonomický náměstek Martin Sankot vysvětlovali na tiskové konferenci odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Podle nich lidé z divadla odcházeli, nechodili na představení a ředitel nezvládl vytvořit rozpočet.

Tiskovka ministryně: Mluvčí okřikovala novináře, náměstek haněl úroveň Národního
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

V ND proběhl v lednu audit. „Audit také upozorňoval na to, že brzy dojde k eskalaci uměleckých i ekonomických problémů,“ uvedla Hanáková. Ředitel prý nebyl vnímán umělci jako dostatečná autorita. Hanáková ale zdůraznila že ministerstvo pod jejím vedením audit nezadalo, a proto chtěla celou situaci ještě zanalyzovat.

Divadlo opouštějí umělci

S výsledky analýzy seznamoval ministerstvo ekonomický náměstek Martin Sankot. „Nebylo dosaženo efektu transformace,“ vysvětloval Sankot. „Z Národního divadla odcházejí významní umělci, lidé přestávají do divadla chodit a odcházejí z divadla před koncem představení,“ prohlásil náměstek.

Sankot zdůraznil, že je pověřen vedením jen do doby jmenování nového ředitele. Když mělo dojít k otázkám, lidé se začali překřikovat. „Výběrové řízení bylo vyhlášeno,“ odpověděla Hanáková, která ale nebyla v podstatě schopná říct nic konkrétního.

Černý prý nemyslel na ekonomiku

„Možná by bylo dobré říct, že bude vybrána i komise, která bude posuzovat v rámci výběrového řízení náměty a představy od kandidátů,“ řekla Hanáková. tým lidí bude sestaven z teatrologů, právníků a zástupců odborů ND. Ministryně bude chtít zachovat všechny soubory divadla, úvazek ředitele bude minimálně na šest let, ale jména oslovených lidí říci nechtěla.

U dramaturgických plánů prý bývalý ředitel Černý nepřemýšlel o ekonomických dopadech na divadlo. „Jedná se o fatální manažerské selhání,“ zdůraznil Sankot. Místo ministryně podstatnou část času hovořila její mluvčí, která také okřikovala přítomné novináře ve chvíli, kdy chtěli pokládat otázky. Hanáková se vyjadřovala hlavně obecně. „Když něco churaví, je potřeba najít lékaře,“ řekla například.

Sankot slíbil, že nebudou prováděny žádné personální změny. Na otázku, co říká na stávkovou pohotovost, Hanáková odpověděla: „Velmi mě to trápí, nemám z toho žádnou radost.“ Ministryně opustila tiskovou konferenci po čtyřech otázkách novinářů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…