To ČT nechtěla slyšet: Okamuru vyrazí Fiala a spol. a vymstí se to

08.11.2021 10:52

Nešťastná komunikace! Okamura toho využívá. Politolog a historik Jan Květina zkritizoval budoucí vládu ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN za to, že nechtějí do vedení Sněmovny pustit nikoho z SPD.

To ČT nechtěla slyšet: Okamuru vyrazí Fiala a spol. a vymstí se to
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Tomio Okamura v debatě na Primě

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

Politolog a historik z Metropolitní univerzity Praha a Historického ústavu Akademie věd ČR Jan Květina dal ve vysílání veřejnoprávní televize najevo, že se mu nelíbí záměr budoucí koalice pěti stran – ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN – nedat hnutí SPD ani jeden ve vedení Sněmovny. V letech 2017 až 2021 byl místopředsedou Sněmovny lídr hnutí SPD Tomio Okamura a ten je přesvědčen, že tento post někomu z hnutí SPD patří i teď, protože jeho strana reprezentuje na půl milionu voličů. Květina to vidí obdobně.

„Tady je potřeba říci, že se nejedná o úplně šťastně komunikovaný krok. Vládní koalice má bezpochyby právo na to zvolit si ve Sněmovně koho chce, ale na druhé straně jsme záhy po volbách slyšeli, že koalici jde o změnu politické kultury o konsenzuálnost, takže si nemyslím, že jakkoli si můžeme myslet o Tomiu Okamurovi, že je obchodníkem se strachem a že využívá politická témata, tak to u nevoličů vládní koalice nebude úplně rezonovat,“ upozornil Květina před kamerami ČT.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Připustil však, že post místopředsedy Sněmovny není nárokové, může na ni kandidovat, kdo chce, ale otázkou je, zda získá podporu většiny.

Za nešťastné považuje i to, že je SPD označována za extremistickou stranu. Okamura to totiž podle politologa může otočit, a také to dělá, a říkat lidem, že strany, které o sobě mluví jako o stranách demokratických, vůbec demokratické nejsou.

„Setkáváme se s tím dennodenně ve veřejném prostoru, protože Tomio Okamura nevynechá jedinou příležitost, aby řekl: ‚Tak se podívejte, tak to jsou ti v uvozovkách demokraté, kteří první, co dělají, tak nám znemožňují mít post místopředsedy Sněmovny‘,“ uvedl Květina.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…