To bude drsné: Do Prahy míří Nadija Savčenková. Někteří nebudou nadšeni, těší se lidovec Svoboda

07.01.2017 16:58

Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková se během návštěvy Česka setká se zástupci neziskových organizací i poslanci. ČTK to sdělil lidovecký europoslanec Pavel Svoboda, který ji do Prahy pozval. Svoboda uvedl, že Savčenková má v Česku řadu příznivců. Vojenská letkyně a politička byla v Rusku zatčena a souzena kvůli podílu na vraždě dvou ruských novinářů během konfliktu na východě Ukrajiny.

To bude drsné: Do Prahy míří Nadija Savčenková. Někteří nebudou nadšeni, těší se lidovec Svoboda
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Savčenková

Svou vinu nikdy neuznala, uvádí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté. „Vím, že spousta lidí v České republice dělala akce na její podporu,“ uvedl Svoboda. „Já jsem se zapojil do protestní hladovky za propuštění Savčenkové, kterou jsme drželi s kolegy z Evropského parlamentu, kde jsem se s paní Savčenkovou také setkal,“ uvedl Svoboda.

Savčenková podle něj tehdy vyjádřila přání lépe poznat Prahu, kde neplánovaně strávila několik hodin, když letěla do Bruselu. Svoboda dodal, že projevila zájem setkat se s řadou osobností, jejich jména ale neprozradil.

Poslankyně ukrajinského parlamentu bude v Česku od středy do pátku. Během prvního dne se v prostorách Knihovny Václava Havla setká se zástupci neziskových organizací. Ve čtvrtek vystoupí na tiskové konferenci v pražském paláci Lucerna. V pátek ráno ji čeká setkání se členy parlamentu.

Svoboda zdůraznil, že návštěva Savčenkové nemá být politickou akcí. Připustil ale, že by mohla vyvolat kritické reakce. „Umím si představit, že řada lidí z toho nadšená nebude,“ uvedl.

Po návratu do vlasti se Savčenková začala výrazně angažovat v politice

Savčenková byla zatčena v červnu 2014 a v ruském vězení několikrát držela hladovku jako protest proti svému zadržení a nespravedlivému procesu. Loni na konci března byla uznána vinnou z nezákonného překročení ruských hranic a z vraždy dvou ruských novinářů, kteří byli zabiti v létě 2014. Soud jí vyměřil trest 22 let vězení. V květnu 2016 byla Savčenková propuštěna výměnou za dva Rusy odsouzené na Ukrajině.

Po návratu do vlasti se Savčenková začala výrazně angažovat v politice. Usiluje zejména o propuštění dalších vojenských zajatců. Nedávno se kvůli tomu setkala s vůdci proruských separatistů.

Propuštění Savčenkové z ruského vězení loni v březnu podpořila řada českých politických představitelů, a to i na mezinárodní půdě. Ministerstvo zahraničí adresovalo výzvu k propuštění přímo Rusku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chtěl požadavek na propuštění ukrajinské pilotky prosadit také do závěrů summitu EU. Podpořili ho v tom čeští senátoři. Snahu o to, aby se za osvobození Savčenkové postavila sněmovna, zastavili poslanci KSČM. Petici za její propuštění, s níž následně přišla TOP 09, podepsalo 90 poslanců.

Podle informací ČTK se poslanci TOP 09 chystají i na páteční schůzku. „Plánuji se s ní setkat, stejně jako celý kub TOP 09, v pátek ráno,“ uvedl místopředseda strany Marek Ženíšek. „Těším se na debatu o současné situaci na Ukrajině,“ dodal.

Mluvčí vlády Martin Ayrer ČTK sdělil, že nemá informace o tom, že by se chystalo setkání Savčenkové s premiérem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…