To bude sec mazec jako velkej! Bojej se. Slavný novinář zmrazil diváky informacemi o Babišovi

10.01.2018 13:21

Investigativní novinář Jaroslav Kmenta, mimo jiné autor knihy Boss Babiš, se před kamerami České televize rozpovídal. Premiér Andrej Babiš (ANO), který dnes žádá o důvěru, se možná bude zase zlobit.

To bude sec mazec jako velkej! Bojej se. Slavný novinář zmrazil diváky informacemi o Babišovi
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Andrej Babiš v show Jaromíra Soukupa

Předseda menšinové vlády Andrej Babiš se příliš nechce vyjadřovat ke zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Pokud jde o firmu Čapí hnízdo spadající pod holding Agrofert, která se teoreticky mohla dopustit dotačního podvodu, tak Babiš jen neustále opakuje, že jde o spiknutí mafie proti němu, političtí oponenti proti němu prý vedou kampaň a tak podobně.

Anketa

Být dnes na místě poslanců: Vyslovili byste důvěru vládě Andreje Babiše?

82%
18%
hlasovalo: 9796 lidí

Novinář Jaroslav Kmenta, který sepsal o Andreji Babišovi velmi kritickou knihu s názvem Boss Babiš, tvrdí, že předseda vlády volí tradiční způsob obrany takřka každého politika. Všechno je to vymyšlené. Nic není pravda. Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který je ze spáchání podvodu taktéž podezřelý, volí podobný způsob obhajoby. „To je jejich způsob, jak přežít tuhletu kauzu,“ okomentoval to v pořadu 90’ ČT24 Kmenta.

Vedle zprávy OLAF, která jasně mluví o podvodu s evropskými dotacemi ve spojitosti s firmou Čapí hnízdo, jsou tu prý i jiné důkazy, které ukazují, že pánové Babiš a Faltýnek mají problém. A to, jak se brání, ukazuje ještě jednu věc. „Že se toho bojej,“ pravil Kmenta. Kdyby se nebáli, tak prý v úterý dorazí na jednání mandátového a imunitního výboru sněmovny a začnou se bránit „hlava, nehlava“.

Česká justice prý zprávu OLAF může vnímat jako odborný posudek. Kmenta si spolu s kolegy také nechali vypracovat analýzu ke kauze Čapí hnízdo, nezávisle na OLAF, ovšem výsledek byl prakticky totožný se zprávou OLAF. Když firma Čapí hnízdo žádala o dotace, záměrně zkreslovala údaje o sobě. Otázkou je, kdo přesně údaje zkresloval, případně na čí pokyn. V Evropské unii se podle Kmenty podobné případy už řešily. Německý podnikatel, který stál v čele velké majetkové skupiny, jednu společnost převedl na rodinu a tato společnost posléze žádala o dotace. Evropské úřady konstatovaly, že takto to dělat nelze. Babišův případ je analogický.

Podle Kmenty stojí za pozornost ještě jedna věc. Babiše s Faltýnkem možná na pár let ochrání poslanecká imunita. Jenže v kauze Čapí hnízdo figuruje dalších asi osm lidí včetně Babišovy rodiny a pro novináře bude zajímavé sledovat, zda se politici pokusí „vysekat z obvinění i Babišovu rodinu“. „To bude sec mazec jako velkej v týhletý společnosti,“ poznamenal k tomu Kmenta.

Kmenta uznal, že podobného podvodu se mohlo dopustit více firem, ale u firmy Čapí hnízdo je jeden háček. Za firmou stál dnešní premiér České republiky, a ne řadový podnikatel. Novinář uznal, že by bylo fér věnovat pozornost i jiným firmám, ale to problém Andreje Babiše nezmenšuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…