To by Babiš říkat neměl. Jde o pivo. Už jsou tu řešení

11.02.2020 14:43

Schválená novela sazby DPH na pivo, která vstoupí v platnost v květnu, neustále vyvolává kontroverze. Po kritice opozice a posměšků na sociálních sítích připustila i vládní ČSSD, že novela byla nedomyšlená. Situaci chce po poradě s hnutím ANO řešit rychlou úpravou novely.

To by Babiš říkat neměl. Jde o pivo. Už jsou tu řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Půllitr piva, ilustrační foto

Od května budou na pivo platit tři různé sazby DPH na pivo, kde bude odlišeno, zda se jedná o alkoholické pivo, pivo v hospodě nebo u stánku a mnoho dalších variant. „Tři sazby, to už je nesmysl,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Velmi to bude zhoršovat správu daně. Řešení je vrátit se ke dvěma sazbám DPH a není důvod, aby alkoholické nápoje byly ve snížené sazbě,“ radí Kalousek podle serveru IDNES.cz

Anketa

Šli byste se zbraní v ruce bojovat za naši zemi?

29%
27%
hlasovalo: 10376 lidí
Nedomyšlenost novely nyní připustila i vládní ČSSD, jejíž předseda Jan Hamáček zvažuje rychlou úpravu novely. „Nedomysleli jsme to,“ připustil i poslanec ČSSD Václav Votava s tím, že v květnu kvůli tomu může nastat chaos. Jednou z variant je dokonce přijmout pouze jednu sazbu DPH na pivo.

„Jen jednu sazbu má, nepletu-li se, Dánsko,“ dodal Votava. Takový návrh by mohla podpořit i KDU -ČSL. „Kdyby sociální demokraté přišli s návrhem na jednu sazbu, na zjednodušení daňového systému, jsme ochotni se o tom bavit,“ řekl šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Za „maglajz“ označuje současnou podobu zákona také předseda SPD Tomio Okamura, který se podivuje náhlému názorovému obratu ČSSD. „ČSSD pro tento galimatyáš hlasovala,“ nechápe Okamura, proč záhy po schválení hovoří o další novele. I podle Okamury by věc vyřešila jednotná sazba DPH na pivo.

Záhy po zveřejnění složité novely se na internetu objevilo mnoho vtípků a také tabulek, jak budou sazby vypadat. Ty tvrdě zkritizoval premiér Andrej Babiš a tabulku označil za „idiotskou.“ Podle Votavy je ale tabulka naopak velmi přesná a premiér by neměl takto napadat lidi na sociálních sítích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…