To je něco: Tajné jednání syna Donalda J. Trumpa s lidmi, kteří spolupracují s Kremlem

24.11.2016 10:07

Světlo světa spatřil další důkaz o tom, že nový americký prezident Donald Trump chystá po usednutí do Bílého domu zahájit oteplování vztahu s režimem Vladimira Putina. Trumpův nejstarší syn – Donald Trump junior – se v říjnu v Paříži zúčastnil uzavřené akce, na níž měl s lidmi napojenými na Rusko domlouvat americko-ruskou spolupráci na ukončení války v Sýrii.

To je něco: Tajné jednání syna Donalda J. Trumpa s lidmi, kteří spolupracují s Kremlem
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Jedenáctého října se v pařížském hotelu Ritz sjíždí třicítka byznysmenů, diplomatů a politiků, včetně nejstaršího syna tehdy ještě uchazeče o post amerického prezidenta Donalda Trumpa. Veřejnosti nepřístupnou akci pořádá francouzský think-tank, jehož zakladatel Fabien Baussart a jeho žena Randa Kassisová úzce spolupracují s Ruskem na ukončení konfliktu v Sýrii.

Kassisovou pojí s touto blízkovýchodní zemí, kterou již několik let zmítá krvavý válečný konflikt, zvláštní pouto. Narodila se tady a stojí v čele jedné ze syrských skupin, kterou podporuje Kreml. Patrně proto, že sice usiluje o změnu režimu, ale ve spolupráci se stávajícím syrským prezidentem Bašárem Asadem, na jehož straně stojí i Moskva.

Takovou příležitost, jakou je účast rodinného příslušníka kandidáta na nového amerického prezidenta, Kassisová nemohla nechat ležet ladem, a tak vyvíjí horečnaté úsilí, jehož cílem je zpracovat Donalda Trumpa juniora takovým způsobem, aby se vracel do Spojených států s její představou o dalším vývoji syrské krize.   

Anketa

Dovládne Sobotkova vláda do konce volebního období?

hlasovalo: 2063 lidí

V rozhovoru pro Wall Street Journal Kassisová přiznala, že na Trumpa juniora v průběhu akce naléhala, že je důležité, aby Američané na Blízkém východě spolupracovali s Ruskem. Je totiž přesvědčená, že bez Ruska k uzavření míru v Sýrii nedojde. „Myslím, že je velmi pragmatický a tvárný,“ odhadla prezidentova nejstaršího syna.

Tamtéž také Kassisová uvedla, že ruská strana o jednání s Trumpem juniorem věděla. Konzultovat ho měla například s náměstkem ruského ministra zahraničí Michailem Bogdanovem. Zda jsou její slova ale pravdivá, není jisté. Ruské ministerstvo zahraničí informaci nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

Celý text ZDE

O tom, že prezidentův nejstarší syn mohl přislíbit vstřícný postoj Trumpovy administrativy vůči Rusku, svědčí i status, v němž Kassisová jásá nad výsledky amerických prezidentských voleb. Tvrdí v něm, že vítězství Trumpa dalo syrské opozici naději, že se konečně pohnou ledy a Rusko se se Spojenými státy dohodne na řešení syrské krize. Optimismus Kassisová čerpá právě z výsledku pařížského jednání s Donaldem Trumpem juniorem.  

Poradkyně nového amerického prezidenta Kellyanne Conway účast Donalda Trumpa juniora na pařížské akci potvrdila, ale jednoznačně odmítla, že by došlo k nějakému jednání s Kassisovou o uspořádání v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…