To je on! Bulvár vyslídil Rathova "udavače"

20.07.2012 20:52

Bulvár sledoval Vladislava Procházku, jednatele firmy Aria. Právě on měl být klíčovou osobou, která detektivu Liboru Gregorovi předala informace o manipulacích při rekonstrukci zámku Buštěhrad. Následně bývalý policista Gregor šel s informacemi na Nejvyšší státní zastupitelství a zbytek příběhu už je dobře znám.

To je on! Bulvár vyslídil Rathova "udavače"
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Nyní na policii, sledován deníkem Blesk, vypovídal samotný Vladislav Procházka. Jeho firma Aria měla projektovat rekonstrukci zámku. Jednatel nyní během osmihodinového výslechu popsal, jak probíhala komunikace mezi firmou a zadavatelem, tedy krajským úřadem.

Jeho výpověď byla podle všeho převratná. „Výpověď korunního svědka potvrzuje nevinu doktora Ratha,“ sdělil deníku Blesk poslancům obhájce David Černý. Procházkův právní zástupce sice uvedl, že svědek byl ve vztahu k bývalému hejtmanovi spíše neutrální, podle informací deníku však Rathovi opravdu pomohl. Zcela totiž zboural dosavadní konstrukci detektivů, co se kolem zakázky odehrávalo.

Firma nechtěla vyhovět navýšení ceny

Podle ní měla firma Aria původně vyprojektovat odhad buštěhradské rekonstrukce na 168 milionů a následně na ní měl být ze strany zadavatele vyvíjen nátlak na navýšení o dalších 50 milionů. Tomu však prý Aria nechtěla vyhovět.

Nyní se však zjistilo, že podle původní studie byla rekonstrukce vypočítána na 218 milionů. Krajský úřad s částkou nebyl spokojený a vrátil projekt k přepracování. V druhé verzi už byla cena snížena na 168 milionů. Jenže nakonec byly náklady rekonstrukce vyčísleny na původních 218 milionů. Podle obhajoby Davida Ratha to však bylo proto, že do ceny byly nově započítány náklady na vybavení interiérů a statické zajištění objektu.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…