To je podvod na lidi. Andrej Babiš a nové VIDEO z kavárny

21.06.2016 20:13

Situace kolem OKD byla hlavním tématem nejnovějšího dílu Babišovy kavárny, videopořadu na serveru Youtube.com, v němž se ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš vyjadřuje k aktuálním kauzám.

To je podvod na lidi. Andrej Babiš a nové VIDEO z kavárny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V průběhu pořadu ministr odpovídal na otázky diváků. „Když se propouštělo z Poldovky, nikdo se o dvacet tisíc dělníků nestaral tak jako o OKD,“ zněl jeden z diváckých dotazů, který položila Alena Křížová. „Toto je výjimečný případ, já jsem také měl problémy akceptovat návrhy pana Mládka, který chtěl vlastně plošně dát ten příspěvek. Ta firma je v insolvenci, je to skutečně v regionu, kde je velká nezaměstnanost. Samozřejmě horníci pracovali celý život v podzemí, je to těžká práce. A proto jsme nakonec odsouhlasili ten příspěvek,“ vysvětlil Babiš.

Mládek chtěl příspěvek i pro firmy ze severních Čech

Na druhou stranu by nechtěl OKD kupovat. „To je záležitost insolvenčního správce. Někteří kolegové z vlády jsou velice aktivní, ale já myslím, že nám to nepřináleží,“ poznamenal.

Upřesnil, že osmitisícový příspěvek horníkům vláda schválila jednomyslně. „Já jsem protestoval proti návrhu ministra Mládka, který chtěl, abychom schválili stejný příspěvek pro firmy ze severních Čech, které mají povrchové doly. Ty firmy vydělávají miliardy, tam jsem byl samozřejmě proti. Nakonec to vláda uznala a schválili jsme jenom pro OKD, které je v likvidaci a v regionu, který je postižen touto nepovedenou privatizací,“ prohlásil ministr financí.

Musíme mít jistotu, že se nám peníze vrátí

Další dotaz směřoval k úmyslu ministra Mládka půjčit OKD miliardu, což tazatel označil za „hovadinu“. „Tak miliardu určitě ne. Sama firma má nějaký výhled cash flow a říká, že koncem srpna bude mít dokonce přebytek 122 milionů. Jenom analyzujeme, jestli můžeme půjčit. A určitě by šlo o půjčku, pokud vůbec, a musíme mít samozřejmě jistotu, že se nám ty peníze vrátí,“ ujistil Babiš. Podle jeho názoru má získávat peníze především insolvenční správce, a to buď od soukromých investorů, nebo od bank.

Přál bych si, aby se prodej bytů zrušil

Kateřina Kosíková-Poláková se pak zeptala, zda není možné nějak zrušit prodej bytů RPG panem Bakalou cizí společnosti. „Vždyť on přece porušil smlouvu, kterou při koupi OKD podepsal,“ napsala divačka. „Bohužel v té smlouvě to nebylo. Tam ani nebyly oceněny ty byty, na to někdo zapomněl. Já to považuju za skandální, strašně moc majetku tam nebylo naceněno. Já bych si to samozřejmě přál. My analyzujeme tu možnost a uvidíme, jestli dospějeme k nějakému závěru. Že bychom se skutečně snažili tento, nechci říct podvod, ale ono to tak vypadá, vlastně nějakým způsobem napravit,“ vysvětlil Babiš.

Jiná divačka pak navrhuje dát byty k prodeji nájemníkům a z části by tak uhradila dluh OKD. „Pan Bakala slíbil nájemníkům, že jim prodá byty za 40 tisíc, a teď inkasuje za byty sedm tisíc měsíčně. Takže de facto inkasuje 84 tisíc. To je neuvěřitelný podvod a nenaplněný slib a z hlediska těch lidí je to skandální a nepřijatelné,“ reagoval Babiš.

Odběratelé uhlí by mohli zkusit OKD koupit

Lenka Burešová se pak lídra hnutí ANO zeptala, jak by celý problém s OKD vyřešil on. „Je to hlavně problém insolvenčního správce. Já se snažím přesvědčit firmy jako Třinecké železárny nebo Mittal, tedy všechny, které kupují černé uhlí od OKD, aby se sdružily a aby zkusily tu firmu koupit. Protože u nich je záruka, že podnikají poctivěji a s péčí řádného hospodáře, na rozdíl od pana Bakaly a jeho společníků,“ řekl Babiš a dodal, že se vše musí vyřešit do konce září. Na tahu je teď insolvenční správce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…