To je síla: Takhle mají dětem vysvětlovat, co je to EU

16.09.2019 12:47

Jak naučit děti, co je to Evropská unie? Proevropské hnutí Pulse of Europe aktivisty Tomasze Peszynského má odpověď. Dítěti prý stačí říct, že EU je jako kamarádi. A na jednoduchých příměrech se snaží myšlenky Unie vysvětlit. „Když je ve třídě velký kluk, co všechny mlátí a bere jim svačiny, kamarádi se spojí a přeperou ho společně,“ popisují myšlenku Unie.

To je síla: Takhle mají dětem vysvětlovat, co je to EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Peszyński

Jak vysvětlit dítěti princip Evropské unie? Není pochyb, že se o to Evropská unie na školách snaží. Ale velice jednoduchý návod s velice jednoduchými příměry poskytuje nevládní hnutí Pulse of Europe, spravované v Čechách aktivistou Tomaszem Peszynskim. Není jasné, pro jak malé děti jsou vysvětlení určena.

Anketa

Kdybyste si mohli zablokovat veškeré vysílání České televize, a zbavit se tak placení koncesionářského poplatku, využili byste takovou možnost?

95%
5%
hlasovalo: 31866 lidí

„EU je jako kamarádi,“ mají se děti naučit, zřejmě jako definici. První výhoda EU má být: „Když je ve třídě velký kluk, co všechny mlátí a bere jim svačiny, kamarádi se spojí a přeperou ho společně.“ Na kterou zemi se tímto prohlášením naráží, v textu uvedeno není. „Silný kluk“ v přirovnání figuruje ještě jednou. „I ta nejmenší holka toho silného kluka na dětském dnu porazí v přetahování lana, pokud tahá společně se svými kamarády,“ zní poučení pro mladou generaci. Kdo je myšlen „silným klukem“, je opět zahaleno tajemstvím; a možnost, že by i silný kluk měl své kamarády, není zmíněna vůbec.

Další lekce se zřejmě týká obchodu či společných nákupů. „Když chcete balíček bonbónů, který stojí 25 Kč, jste třeba 3, nikdo z vás nemá víc než 10 Kč a paní prodavačka nechce bonbony prodávat po jednom, jako kamarádi dáte peníze dohromady, koupíte si ten sáček a bonbony si rozdělíte,“ píše se na profilu. Problémy jako nedostatek shody na tom, jaké bonbóny si děti chtějí pořídit, jak zpětně rozdělit drobné a matematika dělení bonbónů (nemluvě o tom, kdo bude skupinu reprezentovat před prodavačkou) opět zmíněny nejsou.

A poslední výhoda se týká sociálních oblastí: „Rodiče i učitelé pořád říkají, pomáhejte starším, ale když potkáš starou paní s velkým nákupem, sám ho skoro neuneseš. Ale když máš kolem kamarády, s taškou se vystřídáte, nejste unavení a ještě vás za to pochválí.“ Je těžké odvodit, co zde autor myšlenkou myslel, vzhledem k tomu, že důchody a sociální péče jsou záležitosti, které si v EU státy stále ještě spravují samy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…