Šustrová zavzpomínala v pořadu na Václava Havla, jenž by se dožil včera osmdesátých narozenin, v souvislosti s jeho zálibou ve vaření. „Václav Havel vařil hrozně rád. Z mého pohledu to bylo spíš takové tragické. Ne, že by to nebylo dobré. Ale on tomu věnoval tolik času a úsilí, že já, která jsem doma měla velkou rodinu, vařila jsem každý den, tak mi to bylo směšné,“ zmínila Šustrová. „Trošku jsem mu to záviděla. Říkala jsem si, to je prima, když člověk takovou obyčejnou věc si může takhle nesmírně užívat. On nám vysvětloval, jakou marmeládu musí přidat do guláše, to je samozřejmě hodně proslulé. Ale po pravdě řečeno si nevybavuju, že by vařil něco jiného než ten guláš,“ uvedla.
„Včera v rámci komponovaných pásem došlo ve veřejnoprávním rozhlase i na skeč s titulkem: Největší český kuchař Václav Havel. Průběh klasickej (nejlepší guláš ever, skvělý kuchař, speciální ingredience) až do chvíle, než nastoupila Petruška Šustrová,“ napsal si na svůj facebookový profil Plesl. Před Šustrovou o proslulém guláši pohovořil i historik Vladimír Wolf či bývalý šéf Havlovy ochranky Antonín Maněna.
Plesl následně Šustrovou parafrázoval. „Tak on vařil se zaujetím, ale neřekla bych, že zrovna nějak dobře. Guláš měl dobrej, to jo. Ale podle mě tomu věnoval až moc času a energie. Já vařila dětem každej den, takže jsem moc nerozuměla, proč kolem toho tolik nadělá. Popravdě řečeno, nikdy jsem si nevšimla, že by vařil něco jinýho než guláš,“ popsal Plesl a dodal: „Petruška je prostě dobrá v kácení pomníků.“
„Někde sem čet, že to měl podobně i s tím řízením (auta). O politice to víme tak nějak všichni,“ zareagoval na Plesla jeho kolega Varyš. „Vlastně by se na tom dal vystavět nový mýtus – nadšený amatér – vše, co dělal, dělal s láskou a zaujetím,“ dodal s notickou „nehleďme na výsledek“.
Plesl pak podotkl, že v jiné části pořadu o Havlově řízení mluvil současný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „Jako každý člověk, který autem jezdí rychle, si i Václav myslel, že umí dobře řídit,“ napsal a podotkl, že Havel byl český kutil.
Když jej pak jedna z diskutujících nazve Járou Cimrmanem, Varyš dodává: „Ten měl teprve padesátiny, snad to v těch oslavách nezaniklo.“
Celý komentář Jaroslava Plesla:
Včera v rámci komponovaných pásem došlo ve veřejnoprávním rozhlase i na skeč s titulkem: Největší český kuchař Václav Havel. Průběh klasickej (nejlepší guláš ever, skvělý kuchař, speciální ingredience) až do chvíle, než nastoupila Petruška Šustrová. Parafrázuji. Tak on vařil se zaujetím, ale neřekla bych, že zrovna nějak dobře. Guláš měl dobrej, to jo. Ale podle mě tomu věnoval až moc času a energie. Já vařila dětem každej den, takže jsem moc nerozuměla, proč kolem toho tolik nadělá. Popravdě řečeno, nikdy jsem si nevšimla, že by vařil něco jinýho než guláš. Petruška je prostě dobrá v kácení pomníků.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: vef