To je sranda: Piráti dál trpí za svého radikála. A padla žertovná výzva Senátu

12.02.2020 10:44

Poté, co se část senátorů pokusila ovlivnit volby do Rady České televize, dostali dva nejagilnější z dnes již proslulé skupiny „19 senátorů“ podnět k další dopisně-petiční akci. Po České biskupské konferenci by měli intervenovat v Pirátské straně proti kandidatuře osoby zastávající názor, že kapitalismus je zločinem proti lidskosti.

To je sranda: Piráti dál trpí za svého radikála. A padla žertovná výzva Senátu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tomáš Tožička

Vyzval je k tomu ve zjevné nadsázce Josef Provazník. Ten patřil do skupiny nazvané „19 synátorů“, protestující proti nedemokratickým zásahům senátorů do práv České biskupské konference. Nyní se rozhodl otestovat, zda senátoři měří na všechny strany stejně.

Anketa

Je dobře, že knihkupectví vyhodilo z práce ženu, která napsala protiromské statusy?

3%
97%
hlasovalo: 14809 lidí

Oslovil proto Marka Hilšera a Tomáše Goláně, členy senátorského klubu SENÁTOR 21 - Klub liberální demokracie.

„Do Senátu hodlá kandidovat za Piráty Tomáš Tožička, který mj. tvrdí, že kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti,“ informuje zákonodárce. Má prý obavy, že v případě zvolení bude senátor Tožička navrhovat monstrprocesy s pravicově smýšlejícími občany.

Anketa

Řídili by Piráti Českou republiku dobře?

3%
97%
hlasovalo: 21257 lidí

Na zločiny proti lidskosti totiž pamatuje český trestní zákoník ve své Hlavě XIII. Trestný čin Genocidium může být dle § 400 potrestán až výjimečným trestem, a to i ve stádiu pouhého „veřejného podněcování ke spáchání“. Stejnou sazbou je stíhán dle § 401 i trestný čin Útok proti lidskosti a dle § 402 trestný čin „Apartheid a diskriminace skupiny lidí“. Kdo by byl obviněn pouze ze „Založení, podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka“ podle § 403, byl by na tom lépe – hrozilo by tu pouze deset let.

Tyto skutkové podstaty by při důsledném naplnění vizí pana Tožičky mohly být uplatněny proti „kapitalismu a pravicové politice“. Josef Provazník, který se považuje za pravičáka a živí se jako osoba samostatně výdělečně činná, se obává, že by se výše zmíněné skutkové podstaty mohly případně týkat i jeho.

„Je to problém, nebo je pro vás větším nebezpečím člověk, který kritizuje veřejnoprávní média a EU?“ ptá se senátorů.

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

Ti před několika dny zaslali dopis, známý jako „Dopis 19 senátorů“, České biskupské konferenci. V něm požadovali, aby biskupové stáhli svou nominaci ekonomky Hany Lipovské do Rady České televize. Lipovská se měla provinit tím, že podle senátorů „otevřeně zpochybňuje smysl existence veřejnoprávních médií“.

„Návrh České biskupské konference vyvolává vážné znepokojení a pochybnosti, s jakým cílem orgán reprezentující české katolíky nominoval kandidátku Hanu Lipovskou. Z logiky věci je možné na tuto nominaci pohlížet jako na snahu podkopávat význam nezávislých médií veřejné služby a v konečném důsledku i oslabení demokratické společnosti,“ psali senátoři.

A dodali, že „je žádoucí, abyste se od těchto názorů své kandidátky jasně distancovali a její nominaci do Rady ČT stáhli“.

Senátoři Hilšer a Goláň poté tento dopis vehementně bránili. Marek Hilšer nazval Lipovskou „spolupracovnicí nechvalně proslulé Bobošíkové“ a na svůj facebook napsal: „Jako člen horní komory Parlamentu ČR mám povinnost se proti oligarchizaci veřejného prostoru ozvat a je na nás všech, jak dalece si to necháme líbit.“

Tomáš Goláň sepsal obsáhlý výčet hříchů Hany Lipovské, z nichž drtivou většinu představovaly kritické názory na Evropskou unii. „Jsme demokracií západního typu, a ať se to někomu líbí, nebo ne, prioritou naší zahraniční politiky jsou vazby na EU. Pokud někdo takové zařazení odmítá a chce nás vrhnout na východ, jedná proti zájmům tohoto státu,“ dodal.

Jak zareagují oba senátoři na nejnovější podnět k obraně demokracie, to zatím není zřejmé, ani jeden se k Provazníkově výzvě nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…