To je změna! Rozvod se ženě bude muset oznámit alespoň esemeskou, navrhli v Saúdské Arábii

06.01.2019 21:36

V Saúdské Arábii od neděle platí nový zákon. Muži už se nebudou moct rozvést bez toho, aniž svým ženám dají na srozuměnou, že se rozvádějí. Skončí tak dosud užívaná praxe tzv. tajných rozvodů, kdy muž požádá o rozvod a soud jeho manželství rozvede bez toho, aby žena vůbec věděla, že se jejich manželství blíží ke konci.

To je změna! Rozvod se ženě bude muset oznámit alespoň esemeskou, navrhli v Saúdské Arábii
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Britská BBC přináší informace o nové saúdskoarabské legislativě. Podle ní už nebude možné rozvést manželství bez toho, aby žena vůbec tušila, že byla rozvedena. Pokud o rozvod požádá manžel, má jí podle zákona poslat alespoň textovou zprávu o tom, že tak činí, aby dáma mohla bránit buď práva svá, nebo práva dětí, které se v manželství narodily. Zastánkyně ženských práv vyjádřily s přijetím zákona spokojenost.

Saúdská Arábie se prý pomalu mění. Není to tak dávno, co by zrušen zákon, podle něhož nesměly ženy v této zemi řídit auto. Nový zákon o rozvodech je dalším krokem na cestě nezbytných sociálních a ekonomických reforem, které zemi čekají.

I tak stále existuje řada věcí, které nemohou saúdskoarabské ženy dělat, pokud předem nedostanou svolení otce, bratra, manžela či syna. Zkrátka muže, který nad nimi drží ochrannou ruku.

Bez svolení muže nesmí žena v Saúdské Arábii požádat o pas, vycestovat do zahraničí, vdát se, nemůže si otevřít bankovní účet, nemůže vykonávat některé předem stanovené činnosti a nemůže podstoupit lékařský zákrok, pokud není ohrožen její život, a nakonec bez souhlasu muže nesmí ani opustit vězení, ocitla-li se v něm pro některý ze zločinů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…