To jsou kádry: Richterová ministryní práce, Rakušan vnitra

11.10.2021 9:41

Komentátor Lidových novin Martin Shabu v Lidových novinách popsal, co teď přijde. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš možná všechny překvapí. V budoucí pravděpodobné koalici pěti stran už se začíná neformálně mluvit také o rozdělení křesel ve vládě. Podívejte se sami, kdo by mohl obsadit ministerská křesla.

To jsou kádry: Richterová ministryní práce, Rakušan vnitra
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vít Rakušan (PirSTAN)

Pravicová koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, vyhrála volby a oznámila, že utvoří vládu s druhou koalici - s Piráty a STAN. Těchto pět stran obsadí v parlamentu 108 křesel a získá tak pohodlnou většinu k vládnutí.

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí

Do 30 dní od voleb je čeká první test. Budou si muset zvolit předsedu Sněmovny a místopředsedy Sněmovny, rozhodnout o sněmovních výborech a obsadit je jak svými lidmi, ale také ponechat prostor opozici, do které v tuto chvíli patří hnutí ANO Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury.

Zásadní roli v sestavování vlády má teď hrát i prezident. Tím je Miloš Zeman, který už od počátku roku dává najevo, že předvolební koalice považuje za podvod a premiérství přidělí šéfovi nejsilnější samostatně stojící strany, což je Andrej Babiš. Ten ale jen těžko najde koaličního partnera. S Okamurou dá dohromady jen 92 poslanců a dalších 9 najde mezi stranami, které se proti němu vymezovaly celé roky, jen těžko.

Prezident Zeman teoreticky může zdržovat jmenování nové vlády až do konce svého prezidentského mandátu v březnu 2023. Ale jen teoreticky. Fakticky povolební vyjednávání komplikuje fakt, že prezident od nedělního poledne pobývá v Ústřední vojenské nemocnici, kam ho z Lán v rychlosti přepravila sanitka.

Ale Babiš možná běh věcí urychlí. „Nechce hrát zbytečnou hru, že bude vyjednávat, když ví, že nemá ve sněmovně většinu,“ řekl LN jeden z jeho lidí.

Jenže dosavadní vicepremiér za hnutí ANO Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu, ale také ministr dopravy, jak v Rádiu Z, tak v Českém rozhlase vyjádřil pochybnosti, že pět stran dokáže společně vládnout dlouho. Očekává, že se rozhádají.

V pětici stran už se neformálně hovoří o tom, kdo by mohl obsadit jaký ministerský post. Šéfku resortu financí Alena Schillerovou (za ANO) by mohl nahradit bývalý ministr dopravy za ODS Zbyněk Stanjura, nebo ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

O tom, že by jistě zvládl post ministra vnitra je přesvědčen předseda STAN Vít Rakušan. S tím pravděpodobně počítá i ODS. „Je jasné, že ODS nebude lpět na vnitru. Rakušan bude asi i vicepremiér vlády,“ řekl LN jeden z nově zvolených poslanců.

Rakušan také už oznámil, že by na postu ministryně práce rád viděl 1. místopředsedkyni Pirátů Olgu Richterovou, specialistku na oblast sociální politiky. „Olga Richterová by byla skvělá ministryně práce a sociálních věcí,“ uvedl Rakušan.

Podle informací CNN Prima News si Rakušan řekl také o post předsedy Sněmovny pro hnutí STAN. „Samozřejmě úvaha, že by naše koalice mohla mít zájem bavit se o tomto postu, je určitě logická,“ poznamenal Rakušan.

Hnutí ANO je proti, ale v nové Sněmovně samo ANO, ani ve spojení s SPD, neprosadí svou vůli bez toho, aniž by nahlodalo rodící se koaliční většinu, což se v tuto chvíli nezdá příliš reálné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…