To mě trápí, lomil v ČT rukama předseda ODS Fiala. Jde o konflikt Babiše, Zemana a Petříčka

20.02.2019 22:31

Americký prezident Donald Trump pozval na návštěvu českého premiéra Andreje Babiše. Do středečního pořadu Interview na ČT24 si Zuzana Tvarůžková pozvala předsedu ODS Petra Fialu, aby jí prozradil, jak se podle něj dá takové setkání politicky využít a co vlastně znamená. „Tato návštěva je hlavně symbolická a je životně důležitá pro naši bezpečnost,“ říká předseda, který se ale zároveň zhrozil nad tím, co Babiš aktuálně předvádí v Izraeli. Kromě toho se vyjádřil i k tomu, jak se na evropské volby připravuje česká politická scéna a kam by měla v budoucí Evropě patřit.

To mě trápí, lomil v ČT rukama předseda ODS Fiala. Jde o konflikt Babiše, Zemana a Petříčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Evropské volby považuje Fiala pro budoucnost Evropy vůbec za nejdůležitejší. „Důležitost je dána tím, že Evropa v poslední době procházela poměrně velkými krizemi, a je jasné, že je potřeba Evropskou unii reformovat,“ uvedl s tím, že to, jakým směrem se bude reformovat a jak přesně to bude vypadat, napoví hodně právě eurovolby.

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

Je podle něj důležité, aby v nich uspěly české politické strany, které mají šanci do evropské politiky promlouvat. „To je třeba zrovna ODS,“ dodává s úsměvem. K Evropské unii u českých občanů ale panuje určitá nedůvěra. „Tady je důležité, aby ti lidé, kteří chtějí rozhodovat, šli k volbám a hlasovali dobře, tedy pro politiky, kteří mají šanci v Evropě něco prosadit,“ dodal předseda ODS, kterému hodně záleží na tom, aby Česká republika mluvila do toho, jak EU bude vypadat.

„Prostě abychom zase v EU nestáli a nekoukali, co zase někdo někde vymyslel, ale byli jsme to my, kteří jsme aktivní a prosazujeme zájmy České republiky,“ řekl jasně s tím, že to je ODS schopna nabídnout, jelikož jejím lídrem pro eurovolby je Jan Zahradil. „To je člověk, který jako jediný z českých politiků má ten bonus, že je současně lídrem celé frakce evropských konzervativců a reformistů. Má v EU autoritu a je schopen něco prosadit,“ věří Fiala.

Fiala také podotkl, že vlastně ani nevíme, jaká je naše zahraniční politika. „Tu si dělá předseda vlády sám, dokonce nepotřebuje ministra zahraničí ani na to, aby mu připravoval návštěvu ve Spojených státech,“ spráskl Fiala rukama se slovy, že to je opravdu hodně neobvyklé.

Podle jeho názoru pak totiž zahraniční politika působí značně nedůvěryhodně. „Ten ministr zahraničí není pak sám schopen nějakou konzistentní zahraniční politiku prosazovat, když premiér dělá něco jiného, když něco jiného dělá i prezident. To je opravdu velmi těžké,“ míní Fiala.

Zahraniční politika je podle jeho slov zvláštní disciplínou, v níž neplatí některé věci, které platí ve vnitřní politice. „Když tam nemluvíte jednotným hlasem a je ta politika nesrozumitelná a není dlouhodobě konzistentní, tak zájmy vaší země nikdo nebere vážně. To mě trápí. Tady řada politiků zahraniční politice nerozumí,“ povzdechl si předseda ODS, podle kterého jinak není možné, aby se navenek v médiích přetahovali a osočovali šéf diplomacie, premiér a prezident. „Oslabují zájmy České republiky, takhle se zahraniční politika dělat nedá,“ bouchl do stolu.

Následně sdělil, že nyní sleduje návštěvu premiéra Babiše v Izraeli. „Tady zase nechápu jeho výrok, že najednou nebudeme přesouvat českou ambasádu do Jeruzaléma, protože jsou spory mezi Izraelem a Palestinou,“ chytal se Fiala za hlavu a doplnil, že ty spory jsou tam přece dlouhodobě, ale je jednou z charakteristik zahraniční politiky České republiky vždy bylo, že měla s Izraelem ze všech evropských zemí nejbližší vztahy. „Úzká spolupráce s Izraelem byla pro nás výhodná, dobrá a správná. Tak v tom pokračujme, neopouštějme to. Jinak je to pro Česko nebezpečné,“ doplnil Fiala.

Český premiér se už může podle amerického velvyslance začít chystat na návštěvu Bílého domu, dostal pozvání od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Fiala se rozpovídal o tom, co by mělo být smyslem takové návštěvy pro Českou republiku. „Chci především říci, že ať si myslím o Babišovi a jeho zahraniční politice cokoli, je dobře, že se setká s americkým prezidentem. Je to nesmírně důležité pro naši bezpečnost a prosperitu. Spojené státy jsou naším významným spojencem a tyto vztahy musíme rozvíjet zvlášť teď, v době, kdy neexistují nejlepší vztahy mezi USA a Evropou. Je zde důležitý dialog,“ míní Fiala, který vítá každou příležitost, která toto podpoří.

Anketa

Michael Kocáb naznačil, že Rusové mají na Zemana kompromitující archiválie. Myslíte, že má pravdu?

8%
92%
hlasovalo: 14223 lidí

Konkrétně by tato návštěva měla podle Fialy usilovat kromě bezpečnosti i o ekonomické projekty, ale na tom prý stejně tolik nesejde. „Na té návštěvě je ale přece stejně nejdůležitější ten symbolický rozměr, to je velmi významné i v tom mezinárodním kontextu, jsem za to opravdu moc rád bez ohledu na to, že je to zrovna Babiš, kdo se s Trumpem setká,“ zopakoval.

Doplnil, že při všech neshodách, které teď ve světě panují, nesmíme zapomínat, že evropská bezpečnost je od druhé světové války založena na aktivitě a angažovanosti Spojených států. „Takže vlastně ta návštěva pro nás není nesmírné důležitá, ale životně důležitá, proto ji prosím rozvíjejme dál,“ vybídl na závěr předseda ODS.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…