To myslíte vážně? Teď, s uprchlíky? Schillerová odkryla záměr vlády

03.05.2022 9:45

Někdejší ministryně financí a současná předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová vystoupila na tiskové konferenci před nadcházejícím jednáním Poslanecké sněmovny. „Vládní koalice místo toho, aby řešila pravé problémy České republiky, a to je snížení DPH na energie, na pohonné hmoty, tak místo toho řeší zákony, které my naprosto odmítáme – a které jsou naopak proti občanům České republiky,“ uvedla.

To myslíte vážně? Teď, s uprchlíky? Schillerová odkryla záměr vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

„V době, kdy se potýká Česká republika s obrovskou krizí, která spočívá v bezprecedentním růstu cen, inflace už atakuje 13 procent a není to konečné číslo. V době, kdy se občané České republiky potýkají s růstem cen energií, s růstem cen pohonných hmot, které se prolínají do růstu cen potravin a vlastně i do ostatního zboží a služeb, tak vládní koalice místo toho, aby řešila tyto pravé problémy České republiky, které nakonec my navrhujeme řešit na naší mimořádné schůzi, a to je snížení DPH na energie, na pohonné hmoty, tak místo toho řeší zákony, které my naprosto odmítáme – a které jsou naopak proti občanům České republiky,“ začala na tiskové konferenci předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová.

„Dovolte mi, abych zmínila zásadní zákon, se kterým máme obrovský problém a který dnes budeme skutečně bránit a budeme o něm diskutovat, seč nám budou síly stačit – a to je novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, které bere zdravotnímu pojištění 14 miliard. Důvod, proč k tomu přistupuje vládní koalice, je naprosto jednoduchý. Ministr financí připravil státní rozpočet, který už v den jeho schválení byl cárem papíru. Tam provedl některé účetní triky včetně toho, že škrtnul 14 miliard zdravotního pojištění, aniž k tomu měl legislativu. Něco, co je naprosto neslýchané. A proto teď tlačí tento zákon. Upozorňujeme, že zdravotní pojišťovny skončily na konci roku 2021 v deficitu téměř 15 miliard. Upozorňujeme na to, že v České republice je dalších více než 300 tisíc státních pojištěnců, myslím uprchlíků, o které se samozřejmě musí náš zdravotní systém postarat. Musí jim poskytnout nezbytnou lékařskou péči. Proč tedy se bere zdravotnímu pojištění 14 miliard? Jak to bude dál? Jaký bude výhled? Jak se zajistí léčebná péče, která musí být dostupná každému? Proto naše vláda třikrát po sobě dramaticky v období covidové krize zvedala platbu za státního pojištěnce, aby právě nebyla omezená léčebná péče,“ dodala Schillerová. Varovala před omezováním léčebné péče a ptala se na to, zda si budou muset občané za lékařskou péči platit.

„Další ze zákonů, se kterým máme velký problém, je zákon o zrušení EET. EET, které mělo narovnat boj s šedou ekonomikou, což má ostatně i tato vláda v programovém prohlášení vlády. EET, které přináší a mělo přinášet do státního rozpočtu 12–13 miliard korun ročně, pak bychom se nemuseli zaobírat otázkou a rušit a brát peníze ze zdravotního pojištění, EET, které díky naší novele z minulého volebního období funguje už druhým rokem na dobrovolné bázi, což přes to všechno 60 procent podnikatelů dále využívá. Chci upozornit, že zítra se na půdě Poslanecké sněmovny bude konat seminář od rána od 9 hodin na téma Dobrovolné EET. Po tomto semináři volali podnikatelé, majitelé restaurací, další podnikatelé, kteří se ho účastní, zástupci svazů a komor, kteří volají po tom, aby EET zůstalo alespoň dobrovolným. Je to unikátní digitální projekt, je to zdroj mnoha informací, které mohou být používány napříč státní správou. A znovu opakuji, podnikatelé po tomto zachování EET alespoň na dobrovolné bázi volají. Opět chci upozornit, že ze strany vládní koaiice nedošlo k žádnému jednání s opozicí tak, abychom hledali například nějaký kompromis,“ zmínila také Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …