To nemělo být. Na „Rakušanovo“ ferrari vylezlo mnoho zlých věcí

26.07.2022 8:45 | Ze sítí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí učinil hned několik oznámení. Hovořil například o nutnosti „sociálního smíru“ a navýšení daní, načež se zaradoval nad novým přírůstkem do vozového parku policie – Ferrari F142-458. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Tak který pohlavár sešrotuje to nové policejní ferrari jako první?“ ozvalo se. Následovala také slova, která Rakušan rád neuslyší. A to i z koaliční ODS. Rakušan prý bude mít co vysvětlovat.

To nemělo být. Na „Rakušanovo“ ferrari vylezlo mnoho zlých věcí
Foto: Repro Twitter @PolicieCZ
Popisek: Policejní Ferrari

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí
Nový policejní automobil, jímž je Ferrari F142-458, není ani zdaleka standardním vozem, který by lidé očekávali, že bude hlídkovat na českých silnicích. Automobil s atmosférickým osmiválcovým motorem o výkonu 416 kW a maximální rychlostí 326 km/h by budil rozruch téměř kdekoliv kromě bohatých ropných zemí Perského zálivu, kde již tamní policie podobné luxusní automobily používá a zřejmě tam se inspirovali i čeští policisté.

Policejní Ferrari 458 Italia, jež se vyrábělo v letech 2009 až 2015 a má najeto kolem 2000 kilometrů, pochází z majetku zabaveného z trestné činnosti. Automobil byl deset let odstaven a jeho opětovné zprovoznění vyšlo na 130 tisíc korun. S úpravou na policejní provedení pak vůz zatím stát vyšel na půl milionu bez pěti tisíc.

Nový opulentní služební automobil, kterého si všímají i v zahraničí, bude podle policie „pomáhat a chránit“ hned několika způsoby. „Počítáme s jeho nasazením proti těm nejagresivnějším pirátům českých silnic. Jeho potenciál můžeme využít i při pronásledování odcizených vozidel, která přes naše území projíždějí do sousedních zemí,“ uvedl ředitel služby dopravní policie plk. Jiří Zlý k účelu vozu.

Nové Ferrari vykouzlilo úsměv také na tváři ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Mám radost, že dopravní policie získala auto, které dokáže stíhat ty nejnebezpečnější piráty silnic. A podle mě je skvělé, že se to podařilo za cenu nižší, než je pořizovací cena nové Škody Scala,“ těší se ministr.

O úsporách bychom prý v této souvislosti neměli hovořit, jelikož ty prý s novým policejním Ferrari nesouvisejí. „Úspory v rozpočtu jsou nutné a hledáme je, není ale možné spojovat věci, které spolu nesouvisejí. Případné výnosy z prodeje věcí zabavených zločincům totiž neslouží k záplatování rozpočtu, ale ke splácení způsobené škody,“ mínil šéf vnitra pro server Novinky.cz.

Mnozí tomu, že se po českých silnicích budou policisté prohánět až třistakilometrovou rychlostí ve ferrari zatím odmítají uvěřit. „Počkat, ta věc s policejním ferrari to není nějaký pokračování kazma versus Leoš Mareš?“ podivila se novinářka Apolena Rychlíková s otázkou, zdali nejde o nějakou recesi.

Novinář Tomáš Jirsa ji však připomenul, že jdou o pokračování jiné ságy. „Ne, to je pokračování STAN vs. voliči,“ podotkl.

Na internetu však mnozí uklidňují, že se zřejmě můžeme srovnávat s bohatými arabskými státy. „Kupujeme F-35, policajti jezdí ve ferrari, 5000 do každé rodiny, po dvou letech lockdownů... Patříme k nejbohatším státům na světě,“ shrnul jeden z komentujících.

Padaly rovněž připomínky, že zdaleka nejsou u konce ani výdaje s takovýmto automobilem. Vůz potřebuje tankovat dražší paliva a jen pneumatiky vyjdou nejlevněji na 50 tisíc. Brzdy na 400 tisíc až půl milionu. „11 let starý ferrari, o kterým policie tvrdí, že rok údržby vyjde na 25 k (LOL) a který 10 let stálo (double LOL) představený v roce 2022, tedy roce, kdy už sedmej měsíc čteme jen zprávy, jak je všechno v prdeli a bude dvojnásob… Ano, všechny vtipy o policajtech jsou real,“ naznačil další výdaje komentátor Luděk Staněk.

„Tak ministr Rakušan má prý z ferrari, které má nově ve svém autoparku Policie ČR, radost. Hmm... A už se ptal, kolik bude stát servis a kolik to žere?“ dotázal se také exministr životního prostředí Richard Brabec.

„A servisovat to bude policie ze zabavených dílů? Nebo jaký je plán na udržení toho auta v chodu? Platit autorizovaný servis Ferrari?“ nechápe úmysly policie ani cestovatel trabanty Dan Přibáň.

Zároveň s oznámením o policejním ferrari a radosti z něj, ministr vnitra Rakušan též navázal na naléhání vlády, aby lidé šetřili. Rakušan v rozhovoru pro Novinky.cz hovořil o tom, že chce „soudržnou“ společnost a zachování „sociálního smíru“, přičemž naznačil, že má v úmyslu zvedat daně.

„My bychom ve vládě chtěli otevřít diskusi o sektorové dani nebo dodatečném zdanění energetických firem, které teď mají obrovitánské zisky,“ vyjevil plány Rakušan na zvyšování daní, jež se v poslední době u starostů šíří. Podle něj by nedošlo na vyšší zdanění fyzických osob, je ovšem dosti pravděpodobné, že by firmy vyšší zdanění právě na ně přenesly.

Mnozí Rakušanova slova neopomněli připomenout. „Vít Rakušan dneska oznámil, že bude prosazovat zvýšení daní, zatímco policie oznámila, že místo prodeje zabavenýho ferrari si ho přebarvili a dali na něj majáčky. Skvělý...“ shrnul PR manažer Martin Černý.

Na nesoulad s ministrovými výroky poukázal též novinář Jan Palička.

Či opět k tématu přispěl i Tomáš Jirsa. „Jakmile si člověk pročte ten skvělý nápad ministra vnitra a policie použít staré zabavené ferrari, do kterého budou lít statisíce za údržbu a benzin, tak se musí smát představě, že stát chce zvyšovat daně...“ hodnotí.

„Je fascinující, jak nikdo ve státě nechápe, že to auto není ‚zadarmo‘, neb se dalo prodat a snad i za hodně (to by ukázala aukce). Vůbec netuší, jak funguje ekonomika. A pak je tu politická cena. Fakt veliká. Nekritizuji, jen jsem u vytržení,“ reagoval na ministra vnitra podobně prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

A potichu už nevydržel být ani člen oblastní rady ODS Praha-západ a předseda Místního sdružení strany v Jesenici Jan Klusáček. „V době, kdy na statisíce lidí těžce doléhají ekonomické problémy, je to výsměch policie občanům,“ spustil. A doplnil: „Věřím, že Vít Rakušan vysvětlí svému policejnímu prezidentovi, jak hloupé rozhodnutí někdo v policejním managementu přijal.“

Šířit se začaly také fotografie ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimíra Kruliše. Právě ten totiž byl při havárii policejního BMW i8 za čtyři miliony korun, tedy vozu, který budil podobnou pozornost jako nynější ferrari.

V médiích se po nehodě téměř nového luxusního policejního vozu objevily spekulace, že vůz řídil sám Kruliš, nikdy se však nepotvrdily. Nehoda se měla odehrát kvůli mozkové příhodě policisty během řízení.

Incident, po němž nové policejní vozidlo skončilo rozsekané v potoce v Brně-Chrlicích, někteří nepěkně připomínají. „Tak který pohlavár sešrotuje to nové policejní ferrari jako první?“ ozvalo se.

Že může dojít na podobnou situaci jako se sportovním BMW i8, který ve službách policie nevydržel příliš dlouho, se obává i instruktor sportovní jízdy Jan Červenka. „Fakt bych nechtěl v běžném provozu potkat auto ujíždějící rychlostí 200 km/h a vzápětí za ním to policejní jedoucí rychlostí 300 km/h, protože to může být velký problém,“ naznačil pro DVTV. „U sebe na kurzech jsem měl několik policistů a nemyslím si, že by výcvik, který podstupují, byl dostatečný, a to včetně speciálně cvičené dopravky. Bohužel je to tak,“ vytasil se též s obavami.

Komentátor Ondřej Tesárek se však těší, až jej policisté ve voze zastaví. „Bude něco nekonečně uspokojivého, až uplatím pětikilem řidiče ferrari…“ naznačil.

Nezbývá však jen doufat, že vůz skutečně najde za veřejné prostředky dobré využít. „Doufám, že to ferrari už do Českýho Švýcarska vozí vodu na hašení,“ našel už první práci pro flotilu českých policistů komentátor Honza Provazník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…