To se máme oběsit? poznamenal Miroslav Kalousek. A šokoval zmínkou o svém odchodu z politiky

20.04.2015 10:11

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je proslulý svými mnohdy vulgárními bonmoty. Několik z nich předvedl i v obsáhlém rozhovoru pro víkendové vydání deníku Právo, kde se kromě jiného vyjadřoval k budoucnosti TOP 09, svojí politické kariéře či dovolené ministra financí Andreje Babiše.

To se máme oběsit? poznamenal Miroslav Kalousek. A šokoval zmínkou o svém odchodu z politiky
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Miroslav Kalousek u obrazu Kunda z Lán s jeho autorem Karlem Švugerem

Kalousek v rozhovoru vysvětloval, že případný odchod Karla Schwarzenberga z předsednického křesla ani emancipace hnutí STAN, se kterým má strana uzavřenou dohodu o spolupráci do roku 2017, nebude pro TOP 09 z hlediska volebních úspěchů znamenat smrtelnou ránu.

„Prestiž a morální autorita Karla Schwarzenberga bude chybět nejen TOP 09, ale celé ČR i Evropě. Nedovedu si ale představit, že náš volič nás nebude volit jen proto, že odejde Karel Schwarzenberg. Takto volič neuvažuje,“ myslí si Kalousek. Podobně to vidí i s odchodem STAN. „Myslím, že uvažujete velmi prvoplánovitě a příliš se zabýváte politickou mapou jara 2015, ale nám je úplně jedno, kolik lidí nás volí teď, my chceme uspět ve volbách v roce 2017,“ sdělil redaktorovi Práva.

Měli jsme se všichni rituálně oběsit?

Pokles voličské přízně, který podle Práva ukazují volební průzkumy, Kalousek přisuzuje populistickým krokům současné vlády a nepěknému uměleckému dojmu vlády Petra Nečase, jejíž součástí byla i TOP 09. Byť se prý za tento nepěkný umělecký dojem necítí být v TOP 09 nijak odpovědni.

Redaktor Práva na to Kalouskovi připomněl, že nedávno Městský soud v Praze odsoudil na sedm let za vydírání a zneužití pravomoci při zadávání zakázky bývalého úředníka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku, který na resortu působil za ministra Drábka (TOP 09). Kalousek však přesto nadále trvá na tom, že máslo na hlavě TOP 09 nemá.

Místopředseda TOP 09 uvedl, že Šiška byl úředník, za jehož pochybení převzal ministr za TOP 09 plnou politickou odpovědnost a odstoupil. Na rozdíl třeba od primátorky Prahy Adriany Krnáčové, která prý ze svého údajně skandálního domlouvání s protistranou nevyvodila žádnou politickou odpovědnost. „Co jsme měli ještě udělat? Měli jsme se všichni rituálně oběsit?“ otázal se Kalousek.

Babiš a hasič

Místopředseda TOP 09 se v rozhovoru vrátil ke sporu, který měl s ministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem stran Babišovy dovolené. Kalousek nedávno Babišovi vyčetl, že místo jednání Sněmovny odjel s dětmi na lyže. Načež ministr financí přes Twitter vzkázal, že raději bude s dětmi lyžovat, než poslouchat ožralého Kalouska.

Kalousek k tomu uvedl, že se nejvíc nasmál, když si v médiích přečetl, že ministr financí čerpá řádnou dovolenou. Ministři a poslanci totiž prý žádnou řádnou dovolenou nemají, neboť údajně nejsou zaměstnanci podle zákoníku práce. „A ministr, který má ve Sněmovně předkládat návrhy zákonů, nemůže o něčem takovém, jako je dovolená, vůbec uvažovat. To je asi jako kdyby někde hořelo a hasič by řekl, že už má dvě hodiny volno,“ zaglosoval si Kalousek.

Jsem připraven odejít

Na závěr rozhovoru se Kalousek vyjádřil ke své politické kariéře. Uvedl, že nebýt Jiřího Paroubka, odešel by z politiky již v roce 2010. Tehdy byl prý rozhodnut, že až skončí vláda Mirka Topolánka, odejde z veřejného života, neboť se mentálně rozešel s lidovou stranou. Dokonce prý věděl, co půjde dělat. Jenomže když Jiří Paroubek shodil vládu, prý vytvořil v Kalouskovi i Karlu Schwarzenbergovi pocit zdravé naštvanosti a také dostatek času, aby utvořili nový politický subjekt zvaný TOP 09.

Každý politik podle místopředsedy TOP 09 musí být připraven, že bude muset odejít. „Já s tím bez sentimentu těch dvacet let počítám. Možná že rozčílím řadu vašich čtenářů, ale jsem si jist, že bych měl víc času a peněz,“ uvedl Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…