To to houstne: Na západě Ukrajiny je to prý mnohem vážnější. A schyluje se ke střetu

15.07.2015 15:51

Analytička Tereza Spencerová se na serveru Literarky.cz zamýšlí nad budoucností Ukrajiny a prezidenta Petra Porošenka. Zůstane Porošenko proti Pravému sektoru sám? Ptá se.

To to houstne: Na západě Ukrajiny je to prý mnohem vážnější. A schyluje se ke střetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Podle Spencerové může víkendová krvavá přestřelka v zakarpatském Mukačevu o zisky z pašovaných cigaret zemi ještě víc destabilizovat. Střet mezi kyjevskou vládou a neonacistickým Pravým sektorem zde totiž pokračuje už pátý den. Navíc se objevují diskuse na sociálních sítích, ve kterých se například píše, že obyvatelé Zakarpatí nikdy nebyli a nebudou Ukrajinci.  

„Obyvatelé Zakarpatí jsou Rusíni. Národ, který je uznán v OSN, ale nikoli v ‚jednotné Ukrajině‘. Rusín je člověk, který má nejméně dva pasy a mluví nejméně třemi jazyky. Lidem se tu žije mnohem lépe než kdekoli jinde na Ukrajině,“ uvedl například bloger Vasyl Mavrodi.

Za hlavního viníka konfliktu vidí blogeři lídra zakarpatského Pravého sektoru Romana Stojku, jenž se podle nich rozhodl získat větší podíl na nezákonném byznysu, přičemž se pokusil jej sebrat Rusínům, kteří se pašování věnovali už za časů Sovětského svazu. Romanův otec je navíc podle blogera Saši Gondy jedním z vedoucích činitelů zakarpatské kanceláře ukrajinské tajné služby SBU.

„Pravý sektor v každém případě uvedl do pohybu lavinu. O své funkce už přišli všichni šéfové zakarpatské celní správy. Podle šéfa ukrajinské rady národní bezpečnosti a donedávna šéfa parlamentu Olexandra Turčynova je prý třeba co nejrychleji zbavit imunity soudce i poslance, kteří svou justiční a politickou mocí kryjí zločiny v regionu. Střílející členy Pravého sektoru navíc označil za bandity a vrahy,“ píše Spencerová s tím, že Pravý sektor se podle všeho pokouší nyní povznést konflikt na novou úroveň a přesunout ho do Lvova.

„Dva pumové útoky, které otřásly městem, ministerstvo vnitra spojuje právě s tím, co se odehrává v Mukačevu. Ve městě byla posílena bezpečnostní opatření, primátor a poslanec Andrej Sadovyj tvrdí, že jeho Lvov ‚nelze zastrašit‘, nicméně Pravý sektor rozestavil kontrolní stanoviště na silnicích vedoucích do města a oznamuje, že má Lvov fakticky pod kontrolou,“ pokračuje analytička.

Zajímavostí podle ní je i fakt, že ukrajinská armáda a Národní garda zatím nezasahují. Důvodem prý může být i akutní nedostatek skutečně bojeschopných a motivovaných vojáků, kteří se už začínají bouřit a požadují Porošenkovu demisi. 

Celý text čtěte ZDE.

„A zatímco ministerstvo obrany přiznává, že nemá žádný vliv na ‚některé‘ žoldnéřské prapory, kyjevský prezident Petro Porošenko tvrdí, že armáda je připravena se postavit agresi na odpor, a k tomu bezpečnostním orgánům rozhodně nařídil odzbrojit všechny krajně pravicové ‚ilegální skupiny‘ s tím, že už déle nesmějí destabilizovat stát. Na adresu Pravého sektoru přitom podotkl, že žádná politická síla na Ukrajině nesmí mít své vlastní ‚ozbrojené zločinecké buňky‘, byť oddíly Pravého sektoru jsou až dosud nedílnou součástí kyjevských bojových formací na donbaské frontě. Právě povinností bojovat proti ruské ‚agresi‘ na východě Ukrajiny přitom Pravý sektor vysvětluje, proč své zbraně nikdy nesloží,“ podotýká s tím, že je příznačné, že v době těchto plamenných prohlášení proti Pravému sektoru kdosi napadl twitterové účty nejen hlavy státu, ale i jeho úřadu a ministra vnitra.

„A premiér Arsenij Jaceňuk, čerstvě po washingtonských schůzkách s Barackem Obamou a jeho viceprezidentem Joe Bidenem, se v otázce mukačevského konfliktu postavil spíš na stranu Pravého sektoru, když za prapříčinu označil korupci a pašování,“ poznamenala Spencerová. Proti Porošenkovi se postavil i nedávno odvolaný šéf tajné služby SBU Valentin Nalyvajčenko. 

„Porošenkův režim se ocitá na velmi tenkém ledě. V parlamentu se tak podle všeho začíná rýsovat mocenský střet. Pokud Pravý sektor a další radikálové opravdu zahájí ‚pochod na Kyjev‘, je otázkou, kdo Porošenkovi zbude a kdo rychle přejde na stranu ‚patriotů‘ v čele s Pravým sektorem, banderovskou Svobodou, Černým výborem a dalšími,“ uzavírá analytička.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…