To už je moc. Billa, Albert i Penny Market chyceny za ruku orgány ČR

08.01.2024 12:42 | Analýza

To už je moc? Termix s kovovou chutí a vůní po chemikáliích v provozovně Penny Market, těstoviny s alkaloidy vyvolávajícími otravu z prodejny Kaufland, zkažené či salmonelou nakažené maso v řetězci Billa nebo falšované potraviny v Albertu – to je jen část zjištění, které učinila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v posledních měsících v českých supermarketech. Markety byly chyceny za ruku orgány ČR proto, že nabízely oslizlé či nazelenalé maso, které mělo častokrát dle data spotřeby na obalu vydržet ještě několik dní, a přesto bylo zkažené.

To už je moc. Billa, Albert i Penny Market chyceny za ruku orgány ČR
Foto: Repro facebookový profil Potraviny na pranýři
Popisek: Zkažené maso z Penny Marketu

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v uplynulých týdnech nalezla v českých supermarketech hned několik nevyhovujících výrobků a na inspektory čekaly v regálech nejčastěji nálezy v podobě zkaženého či nakaženého masa.

Právě zkažené maso objevila potravinářská inspekce v Penny Marketu, při kontrole v prodejně tohoto řetězce v Tišnově. Známky kažení tam nalezli u hovězí přední kližky.

„Inspektoři SZPI na základě senzorického hodnocení zjistili, že předmětné výsekové maso zapáchalo po kažení, mělo oslizlý povrch a uvolněná šťáva vykazovala barevné změny. Jeví-li potravina známky kažení, nelze ji považovat za bezpečnou pro lidské zdraví. Pro úplnost dodáváme, že během kontroly jsme nezjistili skladování potraviny v nevhodných teplotních podmínkách ani prošlé datum použitelnosti,“ komentovala nález potravinářská inspekce.

A jaké pak překvapení čekalo na inspektory v tišnovském Penny Marketu dále? Nebylo třeba chodit daleko. Stačilo vzít z regálu další hovězí kližku, která však měla datum spotřeby ještě o den delší. Přestože měla po koupi dle obalu vydržet ještě 4 dny, hned po vybalení bylo jasné, že něco není v pořádku.

I u tohoto kusu hovězího šlo poznat, že je maso zkažené, jelikož hned po vybalení výrobek zapáchal po kažení. Kromě toho inspektoři poznamenávají, že maso mělo oslizlý povrch a uvolněná šťáva vykazovala barevné změny.

Podobně dopadlo i hovězí maso z brněnské Billy. I to zapáchalo po kažení. SZPI zjistila, že hovězí bok s kostí jeví známky kažení nejen zápachem, ale prozradila to i samotná barva masa.

Hovězí přední s kostí Vocílka v brněnské Bille v Křídlovické ulici totiž navíc mělo nazelenalý povrch a jak kontroloři dodávají, potravina ještě nebyla po lhůtě spotřeby. Podobně na tom byl i hovězí krk od Kosteleckých uzenin, který již jevil podobné barevné zbravení do zelených odstínů.

Zeleným hovězím však vše neskončilo. Zatímco v Brně prodávala Billa zkažené hovězí, v Praze si mohli zákazníci koupit kuřecí se salmonelou. Kuřecí mletý steak bez kůže z drůbežárny v Klatovech se v prodejně v Praze 9 ve Freyově ulici prodával v půli loňského října v balení s českou vlajkou a nápisem, tvrdícím, že jde o „dobré kuře z Klatov“. Kromě „dobrého kuřete z Klatov“ však vanička obsahovala také patogenní bakterii Salmonellu infantis.

Ani tím nekončí nálezy nebezpečného masa z Billy. Salmonellou byly prolezlé také kuřecí prsní řízky Vocílka, které řetězec nabízel ve své prodejně v Horním Litvínově.

A odkud že toto maso pocházelo? Jde sice o značku Billy Vocílka, ale při pohledu na výrobce zjistíme, že opět jde o kus z Drůbežářských závodů Klatovy.

Nebezpečné potraviny prodával rovněž Lidl, jelikož ve své prodejně v Mukařově v prosinci nabízel spodní stehno z krůty dovezené z Polska, u nějž inspektoři zjistili, že zapáchá po kažení a nejde jej tedy považovat za bezpečnou potravinu. 

V Albertu v Havířově pak na zákazníky čekaly zkažené kuřecí hřbety na polévku, které měly datum spotřeby až do dalšího dne a měly tedy být v pořádku. Že při kontrole zřejmě nešlo o příjemný zážitek, ukazuje to, že kontroloři SZPI tentokrát připojují informaci, že uvedené kuřecí hřbety po kažení zapáchaly silně.

Nešlo však pouze o maso. Albert rovněž zákazníkům prodával falšované potraviny. Inspektoři to zjistili při kontrolách v Liberci a Moravském Krumlově, kde zakoupili mozzarellu od značky Italat, 100 gramů sýru, propagovaných na obalu, však uvnitř nenalezli a hmotnost samotného sýru byla nižší. Uvedený sýr Albert v té době prodával za 36,90 Kč.

V Kauflandu v Hodoníně inspektoři SZPI zakoupili těstoviny s alkaloidy vyvolávající otravy. Potravinářská inspekce po rozboru těstovin zjistila, že K Bio Dinkel-Vollkorn Fusilli, vyrobené v malém německém městečku Spaichingen v Bádensku-Württembersku, prodávané v českém Kauflandu, obsahují nadlimitní obsah námelových alkaloidů, které jsou produkovány plísní paličkovicí nachovou (Claviceps purpurea) a vyvolávají otravy. Právě otrava toxiny plísně paličkovice nachové ve středověku způsobovala epidemie ergotismu.

„Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze v předmětné potravině potvrdil překročení maximálního povoleného limitu pro obsah námelových alkaloidů. Naměřená hodnota činila 216 µg/kg (mikrogramů na kilogram), čímž překročila povolenou hranici stanovenou příslušným právním předpisem. Je-li potravina kontaminována cizorodými látkami, nelze ji považovat za bezpečnou pro lidské zdraví,“ upozorňuje SZPI.

A u mléčných výrobků opět došlo na Penny Market. Prodejna Penny ve Fulneku totiž nabízela tvarohový dezert termix s kakaovou příchutí, jež nebyla ani zdaleka kakaová. Inspektoři totiž na základě senzorického hodnocení u termixu značky Boni, vyrobeného ve Frýdku-Místku v Ekomilku, zjistili, že předmětná potravina měla kvasnicovou/kovovou chuť a voněla po cizích příměsích – chemikáliích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Po přečtení jsem litoval,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 08.01.2024 13:25:17
že jsem to vůbec četl. To jsem nějaký sup, hyena nebo hrobařík, aby mi bylo předkládáno tohle? Že jsem vůl, když jsem podporoval Listopad, s tím už jsem se smířil, ale co je moc, to je moc...

|  27 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…