Toaletu umyjete, a za dvě hodiny vypadá úplně jinak. Ministr Chovanec odpověděl z rádia ombudsmance Šabatové

14.10.2015 19:26

V dnešním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl hostem ministr vnitra Milan Chovanec. Spolu s Helenou Šulcovou se bavili o olomoucké kauze, kterou vyšetřuje ÚOOZ, a také o tom, kdy dojde ke změnám v českých detenčních zařízeních.

Toaletu umyjete, a za dvě hodiny vypadá úplně jinak. Ministr Chovanec odpověděl z rádia ombudsmance Šabatové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Stále probíhají výslechy a je to plně v dikci a gesci státního zastupitelství,“ říká Chovanec s tím, že má informace z veřejného prostředí, a dodává, že se vše může změnit.

„Policejní prezident mě informoval, že policie nabyla dojmu, že probíhají nestandardní kroky mezi některými funkcionáři a policisty,“ komentoval Chovanec s tím, že pokud prokáže selhání policie, je dobře, že i oni jsou schopni sáhnout do vlastních řad.

„Tady iniciátorem nebyla osoba stojící mimo policii, ale policie sama,“ vysvětlil Chovanec s tím, že nemá pocit, že bychom měli mít strach o její funkci, jelikož jde o její vlastní iniciativu. „Dejme tomu pár dní a v rámci efektivity pár týdnů,“ konstatoval Chovanec, aby policie dostala prostor pro další prošetření.

„Já si myslím, že s panem kolegou Rozbořilem nikdo nehovořil v posledních 24 hodinách,“ uvedl Chovanec s tím, že je třeba počkat na to, co řekne policie. Hejtman Rozbořil je jedním z podezřelých a zároveň je členem Chovancovy mateřské ČSSD.

Celý pořad zde

„Podmínky v detenčních zařízeních se mění za pochodu,“ vysvětlil Chovanec s tím, že se situace zlepšuje každým dnem. „Nejhorší podmínky v detenčních zařízeních měli policisté,“ konstatoval Chovanec. „To, že toaleta vypadá tak a za dvě hodiny úplně jinak,“ to je jedna věc. Podle Chovance je to složitější problém, a to, že uprchlíci nenosí boty, není chyba České republiky, ale zvyk uprchlíků.

„To je pravda, ale víte, ti lidé nejsou zase tak výborně placeni,“ vysvětluje Chovanec, proč zaměstnanci detenčních zařízení neumějí mluvit ani anglicky. „Naším zájmem není klienty nějak mučit, ale přicházejí z oblastí, kde byli ohroženi na životě, tady mají teplou vodu, teplo,“ vysvětlil Chovanec.

Následně mluvil o žalobách, kterých bylo „jen pět“, což podle něj není žádná tragédie ani masové soudní spory. Avšak zatím všechny Česká republika prohrála.

„My jsme doposud žádný seznam neobdrželi, abychom ho mohli verifikovat,“ řekl Chovanec s tím, že velmi pravděpodobně k nám letos nepřijdou žádní uprchlíci na základě kvótního systému. Problém však spočívá v tom, že k tomu, aby začalo přerozdělování fungovat, je třeba založit funkční hotspoty.

„My nemáme dodneška odpovědi na naše otázky, celkem nám odpověděli jen na dvě,“ vysvětlil Chovanec, že stále nevíme, jak donutit uprchlíka zůstat v zemi, do které ho kvóty přiřadily. Navíc o Českou republiku uprchlíci podle Chovance opravdu zájem nemají.

Původně jsme měli přijmout patnáct syrských rodin, nakonec k nám doputovaly pouze tři rodiny. Chovanec uvedl, že to bylo z důvodu, že není možné některé z jejich dětí léčit v České republice, a jiné naopak chtěly podstoupit léčbu v USA. Opět zmínil, že k nám prostě nikdo nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …