Toalety na školách mohou být společné. Přiblížení evropskému trendu, vysvětluje předkladatelka z ODS

01.07.2023 12:01

MONITORING Podle nových norem, na kterých se dohodly resorty školství, zdravotnictví i práce a sociálních věcí, se na školách povolí toalety pro nebinární žáky. „Tento trend je celoevropský, málokdy je tam rozlišení záchodů na dívčí a chlapecké. Je to i přiblížení se evropskému trendu a nebinárnímu světu,“ uvedla pro Právo hlavní iniciátorka novelizace, poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) ke genderově neutrálním toaletám.

Toalety na školách mohou být společné. Přiblížení evropskému trendu, vysvětluje předkladatelka z ODS
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

„Hygienická vyhláška nebude primárně sloužit pro kontrolu kapacit, ale ochraňovat zdraví dětí; a největší zodpovědnost bude ležet na zřizovateli, potažmo řediteli,“ řekla Právu hlavní iniciátorka novelizace, poslankyně Renáta Zajíčková (ODS).

Věří, že se podaří změny prosadit už pro nadcházející školní rok, jinak by začaly platit až na podzim 2024.

Vyhláška také ustupuje od povinnosti mít záchody zvlášť pro dívky a pro chlapce a povoluje společné záchody. „Nikde ale není psáno, že oddělené záchody být nemohou. Bude na zřizovateli, jak si to dokáže obhájit. Pokud bude mít rodiče, kteří to budou vyžadovat, tak to bude muset přizpůsobit,“ přiblížila Právu Zajíčková.

„Tento trend je celoevropský, málokdy je tam rozlišení záchodů na dívčí a chlapecké. Je to i přiblížení se evropskému trendu a nebinárnímu světu,“ dodává.

Dětí, které pochybují o své pohlavní identitě, přibývá. Jejich psychické problémy řeší psychologové stále častěji, uvádí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je vymlácíno, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSamuel1KB , 01.07.2023 12:59:21
99% dětí má jasno, chce maminku a tatínka a žádné bukvice, nebo mužatky. V prapodivných svazcích se rodí jen nejistota, stres a v pozdějším věku v psychicky narušené osobnosti, které budou dále zatěžovat společnost dalšími a dalšími požadavky. Nejisté děti z nich děláte akorát VY, bando jedna vygumovaná! Od útlého věku jim vštěpujete záměrně něco, čemu ani nemůžou rozumět. Vyrábíte z nich hybridy, kteří opravdu neví, jak se potom mají chovat a místo rodiny a práce mají za cíl jen obtěžovat své okolí upozorňování na sebe sama. Renato Zajíčková, nechápu, jak Vám někdo mohl dát hlas. Potřebujete spíš zpátky do školy na hodiny biologie. A potom do skutečné práce, ne ten bordel, co děláte a myslíte si, jak jste společnosti prospěšná.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…