Tohle Sobotka pokazil. Teď už za vládní krizi může on, shodli se komentátoři

16.05.2017 7:18

Komentátor David Macháček na serveru Lidovky.cz a David Klimeš na serveru Aktuálně.cz se zamysleli nad rozhodnutím premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejmenovat do čela ministerstva financí jeho současnou náměstkyni Alenu Schillerovou.

Tohle Sobotka pokazil. Teď už za vládní krizi může on, shodli se komentátoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

"Odmítnutím náměstkyně Aleny Schillerové se vládní krize dostává do úplně nové fáze. Odpovědnost za rozvrat vlády přechází čistě na ČSSD a osobně na premiéra Sobotku. Schillerová resortu rozumí a je kompetentní státní úřednice spadající pod služební zákon. Pár měsíců do voleb může být resort řízen čistě úředně a odborně," zkonstatoval Macháček.

Podotkl také, že premiérův požadavek, aby ministr úkoloval Finanční správu, co by měla konktétně vyšetřovat, je zcela absurdní a nepřijatelný. 

Jak Macháček dodává, ukázalo se rovněž, že pro ČSSD má nějaká kontinuita ve správě důležitého úřadu hodnotu zlámané grešle. "Teď už není třeba zastírat, že cílem je dostat všechny ministry za ANO z vlády a vládnout do voleb pouze s lidovci," podotkl Macháček a vyjmenoval důvody, proč by tomu tak mělo být.

Původní text ZDE.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Sobotkova vláda dovládla s tolerancí Kalouska a ODS?

95%
hlasovalo: 12987 lidí

Jako příliš vysokou hru označil kroky Bohuslava Sobotky i novinář a pedagog David Klimeš na serveru Aktuálně.cz. "Premiér Bohuslav Sobotka zjevně přeceňuje své síly. Před půl měsícem vyvolal vládní krizi svou demisí, která se v pozoruhodných veletočích nakonec změnila v požadavek na odvolání ministra financí Andreje Babiše z vlády. Sobotka začínal hru jako zoufalý politik na odstřel a nakonec kvůli své chladnokrevnosti a ostudným chybám soupeřů dokázal sjednotit za sebou svou stranu a vyvinout dosud největší tlak na Babiše. Ale odmítnutí náměstkyně Aleny Schillerové jako nové ministryně financí je politicky osudová chyba," zkonstatoval Klimeš.

Domnívá se, že tato politická hra se obrátí proti Sobotkovi, neboť je patrné, že ten si chce udržet premiérský post a vyštvat jen Babiše. Následně konstatuje, že Sobotka měl vyhlásit Babišovi totální válku a navrhnou prezidentovi jmenování jeho samotného, "Jenže to Sobotka nemá odvahu udělat, chce udržet ANO ve vládní partě, aby Babišova aura mučedníka zářila pokud možno co nejméně. Pak ale nemá příliš smyslu blokovat Schillerovou," dodává Klimeš s tím, že jejím zablokováním vytvořil premiér vpravdě "sobotkovskou situaci.

Sobotka však mohl také akceptovat Schillerovou a shrábnout, co dosud získal v politickém talónu nebo ji akceptovat s tím, že vláda jí uloží, aby tak či onak došetřila korunové dluhopisy. "Neudělal ani jedno a tak zbývá jen to, že rychlokvašná veřejná podpora Sobotkovi, že brání republiku proti Babišovým praktikám, zase rychle povadne," zkonstatoval.

"Sobotka tak dává nejen Babišovi šanci se zmátořit z těžké defenzívy a ještě nějaký ten den nepouštět ministerstvo. Ale zcela nepochopitelně dává i prostor prezidentovi, aby se oklepal po příjezdu z Číny. Pokud se Sobotka a Babiš nedohodnou před jeho příletem, stává se z něj opět velký moderátor situace. A pokud si najde konečně trochu lepší právníky, kteří mu nebudou tvrdit, že koaliční smlouva je nad ústavu, pak může s odkazem na stabilitu republiky a nutnost shody na Babišově nástupci oddalovat přijetí odvolání ministra ještě docela dlouho," dodal Klimeš s tím, že Sobotka ale chce zjevně prohrát vše, co za minulé dva týdny získal.
 
Původní text ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…