Tohle bych ani omylem nevypustil z úst... Lékař z TOP 09 se postavil Vojtěchovi

29.08.2021 11:58

Jak bude vypadat nový covidový školní rok? V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News o tom debatovali ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch a expert na zdravotnictví koalice SPOLU Vlastimil Válek (TOP 09). Ministr Vojtěch ujišťoval, že plošné lockdowny už nepřijdou. A popsal, která opatření by v platnost přijít mohla. Válek před kamerami tvrdě udeřil na šéfa hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše. Nepřítel státu, zahřmělo ve studiu.

Tohle bych ani omylem nevypustil z úst... Lékař z TOP 09 se postavil Vojtěchovi
Foto: repro CNN Prima News, tan
Popisek: Vlastimil Válek a Adam Vojtěch v Partii na Primě

Vojtěch má za to, že v září bude situace jiná, než byla před rokem. „Je to otázka imunizace společnosti. Ta situace je zcela odlišná, než byla před rokem. Ta imunizace je zcela jiná. Především díky očkování,“ vysvětloval Vojtěch hned v úvodu.

Obratem ujišťoval, že plošné lockdowny už nebudou.

„Budou tam režimová opatření, bude tam nošení respirátorů, bude tam dokládání bezinfekčnosti. Ale nikoli uzavírání služeb a obchodů,“ ujišťoval diváky ministr.

Když dostal slovo lékař Válek, obul se do nepřítomného premiéra Andreje Babiše (ANO). „Jediný plán, který pan premiér před rokem měl, bylo odvolat ministra. Před rokem, v této době, byl pan profesor (Ladislav) Dušek nepřítel státu. Když upozorňoval, že je třeba připravit se na určité scénáře, tak byl postupně umlčen,“ připomínal Válek.

Konstatoval, že nám pomůže promoření společnosti. „Souhlasím s tím, že část ministrů a náměstků se snažilo plíživě prosadit promořování společnosti,“ podotkl.

Pokud na počátku září proběhnou tři vlny testování, pak by podle Válka měla vláda vědět, co bude ve školách dělat, když případů bude minimum, co bude dělat, když jich bude o něco víc, a co bude dělat, když těch případů bude hodně, upozorňoval Válek.

Osobně prý bude respirátory nosit dlouho, protože v předchozích letech byl v zimě často nachlazený. „A tentokrát jsem byl za vodou,“ pochvaloval si poslanec TOP 09 nošení respirátoru.   

Vojtěch konstatoval, že by lidé měli nosit respirátory v dopravě a v uzavřených prostorách. „Byl jsem včera v jednom obchodu tady v Praze a neviděl jsem člověka, který by neměl na tváři respirátor. I v té tramvaji se nosí. Sleduji to kolem sebe a neviděl jsem člověka, který by neměl nasazenou ochranu dýchacích cest,“ pravil Vojtěch.

Když dostal znovu prostor Válek, konstatoval, že dobrovolné testování žáků považuje za správné. „Ale v žádném případě bych ani omylem nevypustil z úst větu, že netestované dítě bude muset nosit roušky. Vždyť mně přece stačí, když se nechá otestovat padesát procent žáků, tak i tak budu mít reprezentativní vzorek,“ upozorňoval Válek.

Adam Vojtěch kontroval, že je třeba otestovat co největší počet dětí, a Válek hned začal kroutit hlavou. „Já tomu profesně naprosto rozumím, ale já tady přece taky dělám politiku a vycházím z toho, jaká je nálada společnosti. Já přece především potřebuji, aby se děti, rodiče a kantoři ztotožnili s tou myšlenkou, že je dobře, aby se třeba prvňáčci třikrát po sobě otestovali,“ vysvětloval Válek.

Moderátorka poté přehodila diskusní výhybku k faktu, že soudy shazovaly jedno opatření vlády za druhým.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Vojtěch prozradil, že v této věci probíhá interní šetření a nemůže vyloučit ani to, že to bude mít personální dopady na ministerstvo.

Válek znovu na vládu udeřil.  

„Není přece možné, že ministr, ať už je to kdokoliv, tak nebude dodržovat zákon. Pak proč by ho měl dodržovat jakýkoli jiný občan,“ připomínal slova exministra Petra Arenbergera (za ANO), který nahlas říkal, že zákon respektovat nebude a covidové příkazy ponechá v platnosti.

Došlo i na bezplatné testování na covid, resp. testování placené z veřejného zdravotního pojištění. Podle Vojtěcha se vláda nakonec rozhodla ponechat bezplatné testy v platnosti, aby zachytila případný nástup nové covidové vlny. „Kdyby ta situace byla všude v Evropě klidná, tak by to možná třeba nebylo, ale když vidím tu vlnu, jak postupuje ze západu na východ, tak musíme mít přehled,“ upozorňoval Vojtěch.

Hovořil také o třetí dávce očkování, která se bude týkat osob chronicky nemocných a osob starších 65 let. Zásadní roli mají tentokrát hrát praktičtí lékaři a pak očkovací místa při nemocnicích. Třetí dávka vakcíny by podle odborníků měla být podána asi osm měsíců po podání dávky druhé.

Tady Válek s ministrem našel společnou řeč.

„Nevím sice úplně, proč odborníci doporučují zrovna osm měsíců, ale tady si myslím, že je to správná cesta,“ prohlásil Válek.

Neshodl se však s Vojtěchem na tom, jak by to mělo být s uznáváním protilátek. Vojtěch upozorňoval, že se na jejich uznání odborníci neshodnou. Válek v tu chvíli připomínal, že i očkování přece vyvolá protilátky na covid, které v průběhu času klesají. A pokud někdo má vysokou hladinu protilátek po prodělání nemoci, je chráněn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…