Tohle ne! Babiš proti EU: Jde o dluhy a peníze. Zmíněn i Soros. ,,Havlíček ukecával cizí ministry"

27.04.2020 10:03

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v rozhovoru pro Lidové noviny rozmluvil o svém jednání na evropské půdě. Zároveň se hovořilo také o dluhopisech, ale i o otevírání hranic. Předseda vlády se nechal slyšet, že vicepremiér Karel Havlíček (ANO) musel obvolávat okolní země a ukecávat je, aby vpustily kamiony.

Tohle ne! Babiš proti EU: Jde o dluhy a peníze. Zmíněn i Soros. ,,Havlíček ukecával cizí ministry"
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš s rouškou

Úvodem Babiš hovořil o tom, jak jednal s lídry členských států EU o Fondu obnovy. "Jeden fond není samospasitelný nástroj pro ekonomickou obnovu. Pro Česko coby menší ekonomiku orientovanou na export, která vyváží z 87 procent do zemí EU, je zásadní, aby znovu začal fungovat půlmiliardový vnitřní trh se všemi jeho svobodami. A nejen aby začal fungovat, ale aby byl posílen a byly konečně odstraněny překážky, třeba v oblasti služeb. Druhým osvědčeným nástrojem přímo v rozpočtu EU je kohezní politika, která slouží k ekonomické konvergenci a odstranění rozdílů mezi jednotlivými regiony. To znamená peníze na investice – a to je teď naprosto klíčové. Fond obnovy je plánován jako nástavba nad už fungujícími mechanismy. Klíčové je, aby nesloužil jako nástroj kolektivního zadlužení, ale aby se definovaly jasné priority a sektory, kterým bude třeba pomoct," poznamenal s tím, že na jednání Evropské rady se mluvilo o základních parametrech fondu, jeho velikosti i rozsahu.

Jednalo se i o tom, že nyní buď dojde k dohodě na posílení tradičního sedmiletého rozpočtu EU a budeme financovat více projektů přímo z něj, nebo ke společnému zadlužení. Pro Babiše je dle jeho slov zásadní, aby se nemíchal evropský rozpočet a financování členských zemí. "Byl jsem vždy proti tomu, aby se z rozpočtu EU poskytovaly půjčky. Buď navýšíme platby do rozpočtu, nebo vytvoříme fond financovaný na trzích. Ale nemůžeme fond použít na financování zemí, protože čerstvé peníze na trhu prostě neexistují a žádné jiné finance než ty, jež tam daly členské státy v rozpočtu EU, také nejsou. Některé státy v EU mají opravdu vysoké zadlužení a usilovně hledají zdroje pro financování protikrizových opatření, protože jejich rozpočty to nezvládnou," popisoval Babiš.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

Své pak řekl i k nápadu finančníka George Sorose, který uvedl, že EU by měla vydat věčné dluhopisy, u nichž není třeba jistinu splatit. "Pokud se peníze použijí jenom na evropský rozpočet, a ne na financování členských států, nemám s tím problém. Otázka je, kolik bude marže a kdo by chtěl takové peníze půjčit. Navíc je to v rozporu se základními smlouvami EU," sdělil Babiš. 

Následně se mluvilo i o tzv. Green Dealu, Zelené dohody pro Evropu. "Vůbec nerozumím zarputilému trvání si na podmínkách Green Dealu, kdy dokonce zaznívají hlasy, že se musí ještě urychlit, což je ve stávající situaci naprosto nerealistické. Green Deal a ambice uhlíkové neutrality je v EU mimořádně silná už pár let. Její dosažení se plánuje do roku 2050 a bude velmi náročné a nákladné zejména pro státy průmyslově založené. Tak to bylo už před krizí. Teď se nám ekonomika propadne o 5, 10, možná i 15 procent, takže musíme v první řadě řešit její restart. Bez toho se totiž nemůže podařit ani Green Deal, takže nedává smysl teď řešit hlavně jej," uvedl Babiš, který je sice dle svých slov pro ekologizaci Evropy, ale zároveň je nutné, aby fungovalo hospodářství. 

Závěrem pak hovořil i o rozvolňujících se pravidlech pro cestování, k nimž došlo kvůli pandemii koronaviru. "Režim na vnitřních hranicích je sice ovlivněn schengenským kodexem, ale v zásadě si ho řeší členské státy samy. Typicky uzavírání hranic v takto mimořádné situaci je právem EU dotčeno jen z malé části. Jde spíše o to, vzájemně si říci, jaká je situace, aby nevznikal naprostý zmatek. Dohodnout se musí hlavně sousední státy, aby pro své občany a podniky nevytvářely neřešitelné situace. Když krize začala, každý stát si začal bez ohledu na ostatní zavírat své hranice pro určitý typ dopravy zboží či lidí a často o tom ani nedal sousedům vědět. Někdo zavíral hranice i pro tranzit, někdo nechával zboží proudit zcela volně, někde se situace lišila dokonce podle hraničního přechodu. Evropská komise zkraje navrhla zelené pruhy, což je speciální způsob, jak zajistit, že kamiony se zbožím můžou skrze hranice přejíždět bez problémů. Ne všechny členské státy je ale respektovaly," poznamenal Babiš a hovořil i o tom, jak ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) musel doslova ukecávat ministry z jiných zemí, ať pustí kamiony v Rumunsku, pak se rozjede Maďarsko, tím i Slovensko, které nám otevře hranice, a my nebudeme blokovat Němce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…